ΑΘΗΝΑ
10:24
|
26.04.2024
Ο αποκλεισμός της μοναδικής διόδου που ενώνει το Αρτσάχ με την Αρμενία, έχει καταστήσει όμηρους 120.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι 30.000 είναι παιδιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον αποκλεισμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν διοργανώνουν, σήμερα Τετάρτη στις 7μμ μπροστά από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Βασ. Σοφίας 2), η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας.

Όπως καταγγέλλουν ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν, της μοναδικής διόδου (του Λατσίν) που ενώνει το Αρτσάχ με την Αρμενία, έχει καταστήσει όμηρους 120.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι 30.000 είναι παιδιά αποκόπτοντάς τους από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 1.100 άνθρωποι και ανάμεσα τους 270 παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω στο κρύο περιμένοντας να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, που χρειάζονται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Ερεβάν, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει διακόψει και την παροχή φυσικού αερίου υποδεικνύοντας, όπως υποστηρίζουν οι Αρμένιοι της Αθήνας, με κάθε τρόπο το πραγματικό του «πρόσωπο», ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαρκώς ασταθές.

«Η διεθνής κοινότητα, λειτουργώντας επανειλημμένα ως ένας αδρανής θεατής, οφείλει να λάβει εδώ και τώρα δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση της κανονικότητας. Διαφορετικά ο κίνδυνος για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση φαίνεται να είναι πολύ κοντά», αναφέρει η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας.

Σήμερα το θέμα στον ΟΗΕ

Εντωμεταξύ, και κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση, σήμερα Τρίτη, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά αναφορικά με το ζήτημα του διαδρόμου του Λαντσίν.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν επισκέφθηκε το Μπακού και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο και έθεσε το θέμα της κατάστασης γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν.

Στις 12 Δεκεμβρίου, μια ομάδα ακτιβιστών από μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν κινητοποιήσεις αποκλεισμού του δρόμου Λατσίν – Σούσα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενάντια στην παράνομη – όπως καταγγέλλουν – εξόρυξη φυσικών πόρων στις περιοχές που ελέγχονται από τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη. 

Το Ερεβάν χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις πρόκληση από το επίσημο Μπακού με στόχο να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή του Αρτσάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα