ΑΘΗΝΑ
06:54
|
25.04.2024
Μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, επικυρώθηκε το Τριπρόσωπο των Μητροπολίτη Λεμεσού, Μητροπολίτη Πάφου και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κλείδωσε» η ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Θεία Λειτουργία θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Γιάννης Χαριλάου παρουσίασε σήμερα τα δεδομένα από την ψηφοφορία που  διεξήχθη στις 18 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη  του Τριπροσώπου ψηφοδελτίου, δηλαδή των 3 από τους 6 ιεράρχες οι οποίοι είχαν θέσει τον εαυτό στους μάχη για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία ψήφισαν και λαϊκοί. Μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, επικυρώθηκε σήμερα το Τριπρόσωπο μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Το τριπρόσωπο  αποτελούν οι: Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Τη σκυτάλη από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία διοργάνωσε την εκλογική διαδικασία λαμβάνει από σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Ο κ. Χαριλάου παρουσίασε τους συνοδικούς ιεράρχες τις ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία, οι οποίες όμως δεν αξιολογήθηκαν ως ικανές για να καθυστερήσουν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Οι ιεράρχες τις απέρριψαν ομόφωνα.

Οι ενστάσεις αφορούσαν:

  • Καταγγελία για απρεπή συμπεριφορά Προεδρεύοντα εκλογικού κέντρου, η οποία θα έπρεπε να απασχολήσει την Αστυνομία.
  • Ερώτηση εάν κάποιος Ιεράρχης τελεί σε αργία εάν θα μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
  • Ένταση η οποία αποσύρθηκε και ως εκ τούτου ο φάκελος παρέμεινε κλειστός.

Ο Μητροπολίτης Πάφου και τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, κ. Γεώργιος, εξερχόμενος από το Συνοδικό Μέγαρο είπε ότι το ερχόμενο Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022, μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Ερωτηθείς για συζητήσεις και επαφές μεταξύ των Ιεραρχών που αναδείχθηκαν στο Τριπρόσωπο με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου εξέφρασε την άποψη ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η ψήφος των Συνοδικών και τόνισε «μας ξέρουν όλοι και τους ξέρουμε όλους, νομίζω ότι ο καθένας έχει διαμορφωμένη άποψη για το τι θα κάνει».

Σε ότι αφορά στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές, καθώς απαιτείται ενημέρωση και πρόσκληση στην τελετή εκπροσώπων όλων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του νέου Αρχιεπισκόπου.

Με πληροφορίες από orthodoxianewsagency

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα