ΑΘΗΝΑ
02:08
|
27.07.2024
Σε συνδυασμό με την άρνηση της Ιαπωνίας να ψηφίσει κατά του ναζισμού, η Ρωσίδα διπλωμάτης βλέπει μεγαλύτερη πρόσδεση της Ιαπωνίας στα «γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, απορρίπτει την ειρηνική ανάπτυξη της χώρας που είχε υιοθετηθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και επιλέγει μια ασυγκράτητη στρατιωτικοποίηση, που αναπόφευκτα θα προκαλέσει κινδύνους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχέση με την υιοθέτηση από το Τόκιο των επικαιροποιημένων δογμάτων ασφάλειας και άμυνας.

«Η Ιαπωνία ενέκρινε το ενημερωμένο κείμενο τριών εγγράφων στις 16 Δεκεμβρίου – της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και του Σχεδίου Ανάπτυξης Άμυνας. Το περιεχόμενό τους δείχνει ξεκάθαρα ότι το επίσημο Τόκιο ακολουθεί τον δρόμο μιας άνευ προηγουμένου ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του, αποκτώντας μάλιστα δυνατότητες κρούσης», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Πρόσθεσε, δε, ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Κισίντα, καταδεικνύει την ανοιχτή απόρριψη της ειρηνικής ανάπτυξης της χώρας που είχαν ακολουθήσει σταθερά οι προηγούμενες γενιές πολιτικών και την επιστροφή «στον δρόμο μιας ασυγκράτητης στρατιωτικοποίησης που αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέες προκλήσεις ασφαλείας και θα οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

«Βλέπουμε με κατανόηση στην έντονη αντίδραση των γειτονικών χωρών στην τρέχουσα στροφή στο στρατιωτικό δόγμα της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τον κίνδυνο της επιδεικτικής αποφυγής του Τόκιο να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «που χρησιμεύει ως το θεμέλιο της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης», όπως υπογράμμισε. «Τώρα, μαζί με την πρόσφατη άρνηση, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να καταδικαστεί η γεμάτη μίσος ιδεολογία του ναζιστικού καθεστώτος που ήταν ο κύριος σύμμαχος της μιλιταριστικής Ιαπωνίας σε αυτόν τον πόλεμο, γίνονται βήματα για την αναζωογόνηση του στρατιωτικού δυναμικού της Ιαπωνίας, που της παρέχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε γειτονικές χώρες», είπε.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η απόφαση για σημαντική – έως και 2% του ΑΕΠ – αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας, λαμβάνεται ελήφθη υπό τις συνθήκες μιας αξιοσημείωτης κατάστασης της εθνικής οικονομίας της χώρας και των αυξανόμενων διαρθρωτικών δυσαναλογιών στον κρατικό προϋπολογισμό. «Αυτό υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, ότι κατά την υλοποίηση των στρατιωτικών της φιλοδοξιών, η κυβέρνηση Κισίντα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πολύ πέρα από τα σχέδια που διακηρύσσονται στην παρούσα φάση, εντασσόμενη άμεσα στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα