ΑΘΗΝΑ
06:24
|
20.04.2024
NordStream και Ιράκ. H αριστερά του Die Linke «ξύπνησε» με τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ και έφερε τις τελευταίες μέρες σε δύσκολη θέση τη γερμανική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αριστερή τάση του κόμματος της Αριστεράς Die Linke έφερε τις τελευταίες μέρες σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ η Ζάρα Βάγκενκνεχτ απολαμβάνει μεγάλης αποδοχής στον πληθυσμό.

Την αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας: Η Βάγκενκνεχτ κατέθεσε για δεύτερη φορά ερώτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με τις έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών, που ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου NordStream 1 και NordStream 2 στις 27 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση του αρμόδιου ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και αυτή τη φορά η άρνηση να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία με τη δικαιολογία ότι «οι έρευνες συνεχίζονται» ενώ οποιαδήποτε δημοσιοποίηση πληροφοριών θα δυσχέραινε το έργο των αρχών και ως εκ τούτου η ανάγκη διατήρησης του απορρήτου είναι ισχυρότερη από το ενδιαφέρον του κοινοβουλίου για ενημέρωση.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Berliner Zeitung σχολιάζει σχετικά: «Η κυβέρνηση είτε ψάχνει στα τυφλά, είτε δε θέλει να πει ποιος έκανε το σαμποτάζ». Αυτή ακριβώς όμως, η στάση που δε δημιουργεί καθαρή εικόνα ενισχύει, σύμφωνα με τη Βάγκενκνεχτ, τις εικασίες που γίνονται στην κοινή γνώμη περί σαμποτάζ που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την αντιρωσική συμμαχία.

Η βουλευτής της Αριστεράς ρώτησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση, τι γνωρίζει για τα λεγόμενα «darkships» που έχει αποκαλυφθεί πως βρίσκονταν λίγες μέρες πριν τις εκρήξεις στον χώρο που αυτές σημειώθηκαν. Στην ερώτησή της η Βάγκενκνεχτ επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας Wired από τις ΗΠΑ σχετικά με τα πλοία αυτά, τα οποία, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα ραδιοεντοπισμού τους και είχαν καταστεί ως εκ τούτου ηλεκτρονικά «αόρατα». Ορατά ήταν όμως δια γυμνού οφθαλμού καθώς και από τους δορυφόρους, τα δεδομένα των οποίων επεξεργάστηκε η εταιρία SpaceKnow, επίσης από τις ΗΠΑ, η οποία και παρέδωσε το υλικό της στο ΝΑΤΟ.

Αν η κυβέρνηση Σολτς δεν θέλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη σχετικά, αυτό το κάνουν οργανώσεις όπως η Greenpeace.Η οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος ήταν αυτή που έκανε γνωστό ότι έγιναν εκρήξεις στους αγωγούς και αυτές οφείλονται σε εξωτερικό παράγοντα και ειδικά για τον αγωγό NordStream 2 πως χρησιμοποιήθηκαν 200 έως 400 κιλά εκρηκτικών. Ταυτόχρονα πλήθος είναι οι εικασίες και στον σουηδικό τύπο σχετικά με το ότι τα συγκεκριμένα πλοία, τα «darkships», απέπλευσαν από το λιμάνι του Καρλσκρόνα της Σουηδίας. Η σουηδική κυβέρνηση αρνείται κι αυτή με τη σειρά της να δώσει πληροφορίες. Αυτή η άρνηση οδηγεί τη Βάγκενκνεχτ να επισημάνει πως «όποιος καταπατά το δικαίωμα στην ενημέρωση, δε θα έπρεπε να απορεί που στην κοινή γνώμη κερδίζει συνεχώς έδαφος η άποψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απλά δε ενδιαφέρεται να διαλευκάνει την υπόθεση».

Και ο πόλεμος στο Ιράκ

Καθώς η Γερμανία καταδικάζει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας και βοηθά το καθεστώς του Κιέβου με διάφορους τρόπους έτερη βουλευτής του αριστερού κόμματος, η δραστήρια τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Νταγντελέν, κατέθεσε με τη σειρά της ερώτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ρωτώντας αν ο πόλεμος που εξαπέλυσαν το 2003 οι ΗΠΑ μαζί με τη «Συμμαχία των προθύμων» θεωρείται από την κυβέρνηση του Βερολίνου ως «επιθετικός πόλεμος» και ως εκ τούτου παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε και ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό αποδείχτηκε ψέμα, οδήγησε σε τεράστια καταστροφή στο Ιράκ και τελικά σε ήττα των ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια πολέμου.

Κι ενώ ακόμα και κρατικά ΜΜΕ της Γερμανίας ανοιχτά έχουν μιλήσει για ψέμα, η απάντηση της κυβέρνησης στην Νταγντελέν αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηριστεί ο πόλεμος ως επιθετικός και άρα παράνομος καθώς έγινε για να προστατευτεί η περιοχή και η παγκόσμια ειρήνη από τα… όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ. Υπονοώντας σαφώς τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ουκρανίας, η Νταγντελέν επισημαίνει πως η άρνηση καταδίκης των ΗΠΑ είναι κραυγαλέα αδικία, ενώ όποιος αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο στο Ιράκ και από θέση αρχής κάθε παράνομη δράση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, τελικά «χάνει την οποία αξιοπιστία μπορεί να είχε» σε θέματα επίκλησης του διεθνούς δικαίου.

Η Βάγκενκνεχτ έχει μεγάλη αποδοχή

Βάγκενκνεχτ και Νταγντελέν ανήκουν στην πτέρυγα του αριστερού κόμματος που χαρακτηρίζεται από επιμονή σε θέματα εργατικής πολιτικής, μαζικής απεύθυνσης σε λαϊκά στρώματα και με ξεκάθαρο αντινατοϊκό λόγο και με τοποθέτηση ενάντια στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στέκονται στον αντίποδα των τάσεων του κόμματος αυτού που προάγουν τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ενώ υπογραμμίζουν έντονα τον αστικό δικαιωματισμό.

Χωρίς να διστάζει να κάνει κριτική και στα ζητήματα αστικού δικαιωματισμού, η Βάγκενκνεχτ χαίρει μεγάλης δημοφιλίας στη Γερμανία, κυρίως στα ανατολικά αλλά όχι μόνο, ενώ δείχνει να έχει τη δυνατότητα να διεμβολίσει το ακροδεξιό κόμμα AfD, που με τη ρητορική του έχει απήχηση και σε απεγνωσμένα λαϊκά στρώματα, πέραν των κλασικών και νέων μικροαστών και ακροδεξιών ή υπερσυντηρητικών, τα οποία στρώματα νιώθουν να έχουν εγκαταλειφθεί από τη νεοφιλελευθερίζουσα πλειοψηφία του κόμματος Die Linke αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών.

Έτσι, πριν ένα μήνα σε δημοσκόπηση για το περιοδικό Der Spiegel, οι μισοί Ανατολικογερμανοί που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν πως θα μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους να ψηφίζει ένα νέο κόμμα υπό την δόκτορα Βάγκενκνεχτ, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 68% των ψηφοφόρων της AfD και το 67% των ψηφοφόρων του αριστερού κόμματος. Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο πως ακόμα και από τους Χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόρους ένα 25% περίπου θα μπορούσε να ψηφίσει ένα κόμμα υπό την ηγεσία της Γερμανοϊρανής. Γενικά σε όλη την επικράτεια 20% λένε πως θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα οπωσδήποτε, ενώ μαζί με όσους απάντησαν μάλλον ναι το ποσοστό ανεβαίνει στο 30%. Την ίδια ώρα το κόμμα Die Linkeείναι καθηλωμένο στο 4,5-5%.

Ενδεικτικό επίσης της απήχησης που έχει η πολιτική παρουσία της Βάγκενκνεχτ είναι ότι ακόμα και στη δυτική Γερμανία, όπου το κόμμα Die Linke δεν έχει ιδιαίτερες βάσεις, έως εντελώς αδύναμες, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 24% απάντησε θετικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα