Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι τα σχόλια του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα. Οι δηλώσεις του Πεσκόφ ήρθαν όταν του ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις αναφορές μέσων ενημέρωσης σχετικά με ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο που διαμορφώνεται από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
«Δεν το γνωρίζουμε», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. «Ακούσαμε τις δηλώσεις του Ζελένσκι για διάφορα βήματα, ένα σχέδιο ειρήνης. Αλλά όλα αυτά που είπε μέχρι τώρα δεν έλαβαν υπόψη την επί τόπου πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς απλά να αγνοήσει».
Η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει μια νέα ειρηνευτική πρόταση μέσα στον Φεβρουάριο. Η ουκρανική ηγεσία θέλει πρώτα να πετύχει κάποιες νίκες στο πεδίο της μάχης, για να ενισχύσει τη θέση της, ισχυρίστηκαν πηγές της εφημερίδας στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι δημοσιοποίησε αυτό που ονόμασε ειρηνευτικό σχέδιο εκ μέρους της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του προς τους ηγέτες της G20 στην Ινδονησία. Το σχέδιο προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που το Κίεβο θεωρεί υπό την κυριαρχία του.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τότε ότι οι όροι ήταν «μη ρεαλιστικοί και ανεπαρκείς» και ότι η ομιλία του Ζελένσκι ήταν γεμάτη «πολεμική, ρωσοφοβική και επιθετική ρητορική».
Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε σχετικά με μια «δίκαιη ειρήνη» που θα τερματίσει τη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον. Απάντησε ότι δεν ήξερε τι σημαίνει αυτός ο όρος, προτού δηλώσει ότι καμία αποζημίωση δεν θα ικανοποιούσε αρκετούς Ουκρανούς, που θέλουν να πάρουν εκδίκηση από τους «απάνθρωπους [Ρώσους]».
Ο Μπάιντεν παρενέβη για να δηλώσει ότι τόσο αυτός όσο και ο Ζελένσκι θέλουν εν τέλει την ειρήνη. Οι ΗΠΑ θεωρούν μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας ως πρωταρχική σημασίας για την επίλυση της κρίσης.
Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονταν στο χείλος της επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου φέρεται να αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία που έφερε το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Μόσχα υποστήριξε τότε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκτροχίασαν τις συνομιλίες για να μπορέσουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στη Ρωσία, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Ουκρανίας.