ΑΘΗΝΑ
05:14
|
01.05.2024
Η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα αυξηθεί από τέσσερις μήνες σε έναν χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν θα επεκτείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από τους σημερινούς τέσσερις μήνες σε έναν χρόνο ξεκινώντας από το 2024, ανακοίνωσε, σήμερα Τρίτη, η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το αυτοδιοικούμενο νησί, νοιώθει όλο και πιο καυτή την ανάσα του Πεκίνου.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση στελεχών της εθνικής ασφάλειας που είχε καλέσει για να συζητήσουν την ενίσχυση της πολιτικής άμυνας του νησιού, η Τσάι είπε ότι η Ταϊβάν επιθυμεί ειρήνη, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί.

«Όσο η Ταϊβάν είναι αρκετά δυνατή, θα είναι το σπίτι της δημοκρατίας και της ελευθερίας για όλον τον κόσμο και δεν θα γίνει πεδίο μάχης», είπε η Τσάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας την απόφαση επέκτασης της στρατιωτικής θητείας, την οποία περιέγραψε ως «απίστευτα δύσκολη».

Το τρέχον στρατιωτικό σύστημα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων εκπαίδευσης, είναι αναποτελεσματικό και ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας, ειδικά εάν εξαπέλυσε μια ταχεία επίθεση στο νησί, πρόσθεσε η πρόεδρος της χώρας, τονίζοντας ότι «ο εκφοβισμός και οι απειλές της Κίνας κατά της Ταϊβάν γίνονται πιο εμφανείς».

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο… αλλά συμπατριώτες μου, η ειρήνη δεν θα πέσει από τον ουρανό», υπογράμμισε η Τσάι Ινγκ-γουέν.

Οι στρατεύσιμοι θα υποβάλλονται σε πιο εντατική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων σκοποβολής, τακτικές μάχης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και χειρισμού ισχυρότερων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger και αντιαρματικών πυραύλων, τόνισε η πρόεδρος της χώρας.

Η Ταϊπέι, η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας του Πεκίνου, ανέφερε τη μεγαλύτερη εισβολή της κινεζικής αεροπορίας στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού τη Δευτέρα, με 43 κινεζικά αεροσκάφη να διασχίζουν το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα διοργάνωσε επίσης εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί τον Αύγουστο, απαντώντας στην «πρόκληση», όπως την χαρακτήρισε, της επίσκεψης στην Ταϊπέι της τότε Προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι.

Το Σάββατο, το Πεκίνο επέπληξε την Ουάσιγκτον για το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, το οποίο, με την στρατιωτική υποστήριξη που προβλέπει για την Ταϊβάν, «ενισχύει το αφήγημα της “κινεζικής απειλής”», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση ότι το νομοσχέδιο για την άμυνα «επηρεάζει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα