ΑΘΗΝΑ
03:55
|
17.05.2024
Για «άνευ προηγουμένου πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης» κάνει λόγο το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εισήλθε σήμερα το πρωί στο συγκρότημα που στεγάζει το τέμενος Αλ Άκσα, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του status quo, που ισχύει στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του 1967, οπότε δόθηκε ρόλος κηδεμόνα στην Ιορδανία για την προστασία των ιερών τόπων και μνημείων Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του 1967 απαγορεύτηκε στους Εβραίους να προσεύχονται στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, παρότι τους επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο ο οποίος αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

«Η κυβέρνησή μας δεν θα υποκύψει στις απειλές της Χαμάς», είπε ο Μπεν Γκβιρ σε δήλωση που δημοσίευσε ο εκπρόσωπός του, αφού η παλαιστινιακή ομάδα που κυβερνά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ο Μπεν Γκβιρ έγραψε στο Twitter μετά την επίσκεψή του ότι ο ιστότοπος «είναι ανοιχτός σε όλους και αν η Χαμάς πιστεύει ότι με απειλές θα με αποτρέψει να τον επισκεφθώ, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει».

Η επίσκεψη αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης που καίει εδώ και καιρό καθώς η περιοδεία του Μπεν Γκβιρ στο τέμενος με την νέα του ιδιότητα χαρακτηρίζεται ως πρόκληση στο ρόλο της Ιορδανίας, ο βασιλιάς της οποίας, Αμπντάλα Β’, την προηγούμενη βδομάδα διεμήνυσε πως είναι έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση.

Ακόμα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, έχει προειδοποιήσει πως εάν ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πραγματοποιούσε την  επίσκεψη, θα πυροδοτούσε κλιμάκωση της βίας.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα από τον εξτρεμιστή υπουργό Μπεν Γκβιρ και τη θεωρεί ως άνευ προηγουμένου πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αμετανόητος ο 50χρονος-«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα