ΑΘΗΝΑ
22:28
|
21.05.2024
Τον περασμένο Σεπτέμβρη παρουσιάστηκε μια έκθεση για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύψους 1,3 τρισ. ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία απευθύνει έκκληση προς τον ΟΗΕ ζητώντας από τον διεθνή οργανισμό να παρέμβει στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αρκάντιους Μούλαρτσικ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε πολωνικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Στόχος του αιτήματος είναι να συνειδητοποιήσει η διεθνής κοινότητα και οι σημαντικότεροι διεθνείς οργανισμοί ότι υπάρχει πρόβλημα εγκλημάτων πολέμου για τα οποία δεν έγινε καταλογισμός και δεν δόθηκαν αποζημιώσεις, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Έχουμε στείλει περισσότερες από 50 διακοινώσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΝΑΤΟ για να γίνει γνωστό αυτό το θέμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πολωνική κυβέρνηση προσέγγισε επίσης την UNESCO σχετικά με πολιτιστικά έργα που λεηλατήθηκαν από την Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάστηκε μια έκθεση για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία ως αποτέλεσμα της γερμανικής επιθετικότητας και κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δείχνει ότι το συνολικό ποσό των απωλειών ανερχόταν σε περισσότερα από 1,3 τρισ. ευρώ.

Το Βερολίνο απορρίπτει τις αξιώσεις της Βαρσοβίας για αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη του 1990, η οποία επέτρεψε την επανένωση της Γερμανίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε περαιτέρω ότι οι πολωνικές ενέργειες σε σχέση με τις αποζημιώσεις τους τελευταίους τρεις μήνες στοχεύουν στη «διεθνοποίηση του ζητήματος των επανορθώσεων» προκειμένου «να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες ότι αυτό το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί».

«Ζητάμε παρέμβαση σε αυτό το θέμα, για να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για συνομιλίες με τη Γερμανία, η οποία δεν θέλει να διεξαγάγει αυτόν τον διάλογο », πρόσθεσε ο Μούλαρτσικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα