ΑΘΗΝΑ
07:58
|
26.04.2024
Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να «υποστηρίξει τους σουηδικούς νόμους» απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πλειοψηφία των Σουηδών πιστεύει ότι η χώρα τους δεν πρέπει να προδώσει τις νομικές αρχές της για να εκπληρώσει τους όρους της Τουρκίας για την επικύρωση της προσπάθειας της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos που της ανατέθηκε από τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να «υποστηρίξει τους σουηδικούς νόμους» απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Αυτή η κόκκινη γραμμή, είπαν, δεν πρέπει να ξεπεραστεί ακόμα και «αν αυτό καθυστερήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Μόνο το 10% είπε ότι «η Σουηδία θα πρέπει να προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται νομικούς συμβιβασμούς, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο.

Η δημοσκόπηση δείχνει μόνο μικρές αποκλίσεις στις απόψεις μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Σημειώνεται ότι οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί σε συμβιβασμούς με την Άγκυρα από τις γυναίκες, αν και τείνουν επίσης να επιμένουν στην προστασία των νομικών αρχών της χώρας. Όσον αφορά τις διαφορές βάσει πολιτικών γραμμών, όσοι ψηφίζουν δεξιά κόμματα είναι περισσότερο διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε μια προσέγγιση υποχωρήσεων.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Σουηδών εξακολουθεί να θέλει να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με μόνο το 19% να αντιτίθεται στην προοπτική ένταξης.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 6 και 18 Δεκεμβρίου, βασίζεται σε 1.248 συνεντεύξεις με Σουηδούς ψηφοφόρους.

Τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά η υποψηφιότητά τους για ένταξη δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από όλα τα μέλη της συμμαχίας, με την έγκριση εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Τουρκίας να εκκρεμεί ακόμη. Η Άγκυρα ήταν απρόθυμη να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κουρδικής «τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Σουηδία αποφάσισε να εκδώσει έναν άνδρα στην Τουρκία που είχε καταδικαστεί στη χώρα καταγωγής του ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Δύο εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας μπλόκαρε την έκδοση του Μπουλέντ Κενές, πρώην αρχισυντάκτη της Zaman Daily, τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε ότι συμμετείχε στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα