ΑΘΗΝΑ
01:08
|
21.05.2024
Σε σημερινή δήλωσή της, η Tehreek-e-Taliban Pakistan κατηγόρησε τον κυβερνώντα συνασπισμό του Πακιστάν ότι εργάζεται κατ' εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών και απείλησε την ηγεσία του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένοπλη ομάδα Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) προειδοποίησε τα κύρια κυβερνώντα κόμματα της χώρας για «συγκεκριμένη δράση» εναντίον της ανώτατης ηγεσίας τους στην κυβέρνηση επειδή «κήρυξε πόλεμο» εναντίον της.

Η δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα από την TTP —γνωστή και ως Ταλιμπάν του Πακιστάν, λόγω της ιδεολογικής τους συγγένειας με τους Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν— κατονόμασε ρητά τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σεχμπάζ Σαρίφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι.
Ο Σαρίφ είναι ο πρόεδρος του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Ναουάζ (PML-N) που μαζί με το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) του Μπούτο Ζαρντάρι είναι οι κύριοι εταίροι του συνασπισμού στην κυβέρνηση.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η TTP δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια κατά των πολιτικών κομμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της TTP στη δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Al Jazeera μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp.

«[Αλλά] εάν αυτά τα δύο κόμματα παραμείνουν σταθερά στις θέσεις τους… τότε θα ληφθούν μέτρα εναντίον των ηγετών αυτών των κομμάτων. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να τους πλησιάζουν», ανέφερε.

«Στόχος [μας] είναι οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν που ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τις επιθυμίες της Δύσης», πρόσθεσε.

Η δήλωση της TTP περιλάμβανε επίσης μια προτροπή προς τα θρησκευτικά πολιτικά κόμματα του Πακιστάν να μην συμμετέχουν στη δράση εναντίον της ομάδας.

«Η πολιτική της TTP δεν περιλαμβάνει τη στόχευση των κομμάτων σας, αλλά σας ζητάμε να αποφύγετε να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εναντίον μας», ανέφερε.

Η απειλή της Tehreek-e-Taliban Pakistan ήρθε δύο ημέρες αφότου το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Πακιστάν, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSC), ανακοίνωσε την απόφασή της να δείξει στο εξής «μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία» στο Πακιστάν και «επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει όλες τις οντότητες που καταφεύγουν στη βία».

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει τον Σαρίφ και τον νεοδιορισθέντα στρατιωτικό αρχηγό στρατηγό Ασίμ Μουνίρ ως μέλη της, πραγματοποίησε διήμερη συνάντηση στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου για να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας στο Πακιστάν.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβε χώρα στο τέλος ενός ταραχώδους 2022, κατά το οποίο σημειώθηκαν τουλάχιστον 150 επιθέσεις από την TTP σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Η TTP λέει ότι αγωνίζεται για την επιβολή της δικής του σκληρής ερμηνείας του ισλαμικού νόμου και για την ανατροπή της συγχώνευσης των φυλετικών περιοχών του Πακιστάν με τη βορειοδυτική επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.

Τον Νοέμβριο, η ένοπλη ομάδα διέκοψε μονομερώς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση του Πακιστάνπου είχε υπογραφεί με τη μεσολάβηση των Αφγανών Ταλιμπάν, και διέταξε τους μαχητές της να εξαπολύσουν περισσότερες επιθέσεις.

Το Ισλαμαμπάντ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους Ταλιμπάν ότι παρείχαν καταφύγιο στην ηγεσία της TTP σε αφγανικό έδαφος —κάτι που η Καμπούλ αρνείται.

Στη σημερινή δήλωσή της, η Tehreek-e-Taliban Pakistan κατηγόρησε τον κυβερνών συνασπισμό του Πακιστάν ότι εργάζεται κατ’ εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Σαρίφ «προσπάθησε να ευχαριστήσει την Αμερική κηρύσσοντας πόλεμο» ενάντια στην TTP.

«Δυστυχώς, δεν είναι σαφές πώς η σημερινή κυβέρνηση μαγεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε.

Χθες, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δήλωση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Πακιστάν, λέγοντας ότι η χώρα «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την τρομοκρατία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, ρωτήθηκε εάν το Πακιστάν θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του Αφγανιστάν για την εξάλειψη της TTP.

Ο Πράις είπε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν να μην επιτρέψουν τη χρήση αφγανικού εδάφους ως ορμητήριο για διεθνείς επιθέσεις. «Αυτές είναι από τις δεσμεύσεις που οι Ταλιμπάν δεν έχουν μπορέσει ή δεν έχουν θελήσει να εκπληρώσουν μέχρι σήμερα», είπε.

Ωστόσο, οι Αφγανοί Ταλιμπάν απορρίπτουν με συνέπεια τις κατηγορίες. Σε χθεσινή δήλωση, ο εκπρόσωπός τους είπε ότι «το έδαφος του Αφγανιστάν δεν χρησιμοποιείται εναντίον του Πακιστάν ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», χαρακτηρίζοντας τις επανειλημμένες κατηγορίες «αβάσιμες και προκλητικές».

Η δήλωση της TTP ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπούτο Ζαρντάρι «προσπαθεί να ικανοποιήσει τη δίψα για τη μητέρα του με το να ανακηρύξει την Αμερική μητέρα του».

Η μητέρα του Μπούτο Ζαρντάρι, η πρώην πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο, φέρεται να δολοφονήθηκε από άνδρες της TTP κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ραβαλπίντι το 2007, τη χρονιά που αναδείχθηκε η ένοπλη ομάδα.

Πέντε άνδρες, που φέρεται να συνδέονται με τον πρώην ηγέτη της Tehreek-e-Taliban Pakistan Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, συνελήφθησαν για τη δολοφονία. Το 2017, οι άνδρες αθωώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, αλλά παραμένουν υπό κράτηση για άλλες κατηγορίες.

Τον επόμενο χρόνο, ο σημερινός ηγέτης της TTP, Μουφτής Νουρ Ουαλί Μεσούντ, στο βιβλίο του «British Raj to American Imperialism», αναγνώρισε ότι η ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση κατά της Μπούτο, επειδή είχε υποσχεθεί ότι θα στόχευε την TPP εάν εκλεγόταν.

Ο Αμπντούλ Μπασίτ, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, είπε στο Al Jazeera ότι η τελευταία απειλή της Tehreek-e-Taliban Pakistan προς την πολιτική ηγεσία του Πακιστάν σε ένα έτος εκλογών του θύμισε μια παρόμοια κατάσταση πριν από μια δεκαετία.

«Πρόκειται για déjà vu για άλλη μια φορά. Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, μια δεκαετία αργότερα, το 2023 θυμίζει το 2013 όταν η TTP εξαίρεσε τις προεκλογικές εκστρατείες του Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) και του PMLN για την υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και στόχευσε άλλα πολιτικά κόμματα», είπε.

Ο Μπασίτ είπε ότι ο Μπούτο Ζαρντάρι επισημάνθηκε ως στόχος από την Tehreek-e-Taliban Pakistan λόγω της στάσης του ενάντια στη βία στο Πακιστάν.

«Η μητέρα του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι στοχοποιήθηκε επειδή δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της για δράση εναντίον της ομάδας και τώρα ο γιος της έχει στοχοποιηθεί επειδή επιλέγει επίσης να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του», είπε ο Μπασίτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα