ΑΘΗΝΑ
16:26
|
17.05.2024
Ζητούν σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού στην πλατεία Τεμένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας που ακολούθησε την χθεσινή επίσκεψη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Οι ενέργειες του ακροδεξιού συνεργάτη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκάλεσαν σφοδρή καταδίκη σε όλο τον κόσμο, με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταδικάζουν μαζί με τους Παλαιστίνιους. Η παλαιστινιακή ηγεσία χαρακτήρισε την εισβολή «πρωτοφανή πρόκληση».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα από τον εξτρεμιστή υπουργό Μπεν Γκβιρ και τη θεωρεί ως άνευ προηγουμένου πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης», ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μωχάμεντ Σταγιέχ κατηγόρησε τον Μπεν Γκβιρ ότι διοργάνωσε το ταξίδι ως μέρος μιας προσπάθειας να μετατρέψει το ιερό «σε εβραϊκό ναό».

Η Χαμάς, από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ότι η κίνηση του ακροδεξιού ισραηλινού πολιτικού ισοδυναμεί με υπέρβαση των «κόκκινων γραμμών».

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση αργά την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι «έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυστηρά το status quo, χωρίς αλλαγές, στο Όρος του Ναού».

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις.

«Ανησυχούμε βαθιά για τυχόν μονομερείς ενέργειες που έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν τις εντάσεις ακριβώς επειδή θέλουμε να δούμε το αντίθετο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του ιστορικού status quo σε σχέση με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν το status quo είναι «απαράδεκτες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα