ΑΘΗΝΑ
11:29
|
20.04.2024
Πάνω από έξι ώρες διήρκησε η δίκη του Σομαλού αιτούντα άσυλο, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 142 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί το αργότερο σε έναν μήνα από σήμερα ο Σομαλός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χανάντ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διακίνηση προσφύγων.

Η υπόθεσή του προκάλεσε κύμα διεθνούς αλληλεγγύης καθώς πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών. Πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος γιατί ενώ επέβαινε σε σκάφος με πρόσφυγες που βρισκόταν σε κίνδυνο, έπιασε το τιμόνι, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάσωση 33 ανθρώπων.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες. Ο Μοχαμάντ Χανάντ, κάτοικος Σμύρνης Τουρκίας από τη Σομαλία εξέτιε μέχρι σήμερα πάνω από δύο χρόνια ποινή κάθειρξης στη φυλακή της Χίου. Κρίθηκε ένοχος με ποινή 8 χρόνων κάθειρξης σε δεύτερο βαθμό, από την οποία θα εκτίσει ένα ποσοστό της, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος σε έναν μήνα.

Το απόγευμα της Δευτέρας (9/1), και με πρόταση Εισαγγελέα κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για α) παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και από την οποία επήλθε θάνατος κατά συρροή και β) παράνομη είσοδο στη χώρα- αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ ο ιστότοπος stonisi.gr στο δικαστήριο κατέθεσαν ο λιμενικός, που βρίσκονταν στο πλήρωμα διάσωσης των επιβαινόντων, ένας συνεπιβάτης του Μοχαμάντ στο ταξίδι του τρόμου που έγινε πριν από δύο χειμώνες, και ο ξάδερφος του κατηγορουμένου, αλλά και ο διασώστης Ι. Αποστολόπουλος. Το παρών από νωρίς το πρωί έδωσαν αλληλέγγυοι, μέλη της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίου, έπειτα από την εκστρατεία που ξεκίνησε για τον Μοχαμάντ και όλους τους αιτούντες άσυλο που κατηγορούνται ως διακινητές, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου που επίσης παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία με πολλά ΜΜΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα