ΑΘΗΝΑ
23:17
|
19.05.2024
Η λίστα περιλαμβάνει τα πιο ισχυρά αλλά και τα χειρότερα διαβατήρια για το 2023 σύμφωνα με το Henley Passport Index.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία ασιατικά διαβατήρια προσφέρουν στους κατόχους τους μεγαλύτερη παγκόσμια ελευθερία ταξιδιού από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας, σύμφωνα με μια νέα τριμηνιαία έκθεση που κυκλοφόρησε από την εταιρεία παροχής συμβουλών για την ιθαγένεια και τη διαμονή στο Λονδίνο, Henley & Partners.

Οι Ιάπωνες πολίτες απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατ’ απαίτηση σε 193 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, λίγο πιο μπροστά από τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα 192 προορισμούς. Και τώρα που η Ασία ανοίγει ξανά, οι πολίτες της είναι πιο πιθανό να κάνουν ξανά χρήση αυτής της ταξιδιωτικής ελευθερίας. Τα παγκόσμια ταξίδια βρίσκονται τώρα περίπου στο 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Henley Passport Index , η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Κάτω από την πρώτη τριάδα της Ασίας, μια πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται ισόπαλες σε 190 προορισμούς και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο με 189. Έπειτα, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην πέμπτη θέση, ενώ η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Νο. 6. Η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν την εμφάνισή τους στο Νο. 7, δίπλα στο Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τσεχία. Τέλος, οι Αφγανοί υπήκοοι βρίσκονται για άλλη μια φορά στο κάτω μέρος του δείκτη και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 27 χώρες χωρίς να απαιτείται βίζα εκ των προτέρων.

Η λίστα της Henley & Partner είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την ταξινόμηση των παγκόσμιων διαβατηρίων σύμφωνα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους. Ο δείκτης Henley Passport Index κατατάσσει 199 διαβατήρια ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών, που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς προηγούμενη βίζα. 

Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και όταν τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων. Το Passport Index της Arton Capital λαμβάνει υπόψη τα διαβατήρια 193 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και έξι εδαφών, Ταϊβάν, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Κοσσυφοπέδιο, Παλαιστινιακή Επικράτεια και το Βατικανό. Τα εδάφη που προσαρτώνται σε άλλες χώρες εξαιρούνται. Ενημερώνεται επίσης, σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα δεδομένα του συλλέγονται με στενή παρακολούθηση των μεμονωμένων κυβερνητικών πυλών. 

Είναι ένα εργαλείο «για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, για να παρέχουν ακριβείς, απλές στην πρόσβαση πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές τους ανάγκες», είπε ο ιδρυτής της Arton Capital, Armand Arton, στο CNN τον Δεκέμβριο. Το Global Passport Power Rank 2023 της Arton τοποθετεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση, με βαθμολογία χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη σε 181 προορισμούς. Όσο για τη δεύτερη θέση, αυτή την κατέχουν 11 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Νότια Κορέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Νο.3, μαζί με τη Δανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα χειρότερα διαβατήρια για το 2023, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index

Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε 40 ή λιγότερες χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν: 102. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί) 103. Νεπάλ, παλαιστινιακό έδαφος (38 προορισμοί) 104. Σομαλία (35 προορισμοί) 105. Υεμένη (34 προορισμοί) 106. Πακιστάν (32 προορισμοί) 107. Συρία (30 προορισμοί) 108. Ιράκ (29 προορισμοί) 109. Αφγανιστάν (27 προορισμοί).

Πηγή: CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα