ΑΘΗΝΑ
15:03
|
05.05.2024
Η παράδοση του βασικού οπλισμού αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντάρτες στη βόρεια αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, ξεκίνησαν να παραδίνουν τον βαρύ οπλισμό τους, όπως προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ της κυβέρνησης και του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι».

Η παράδοση που πραγματοποιείται στην πόλη Αγκουάλε, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε, γίνεται υπό την εποπτεία εκπροσώπων των δύο πλευρών και ενός περιφερειακού οργάνου, της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη.

«Το Μέτωπο παρέδωσε τον βαρύ του οπλισμό στο πλαίσιο της δέσμευσής του για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών του Τιγκράι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Γκετάτσου Ρέντα, σε tweet του, σήμερα Τετάρτη. «Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στην επίσπευση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας», πρόσθεσε.

«Λειτουργούμε με την πεποίθηση ότι αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη, δεν πρέπει να μείνει καμία πόρτα ανοιχτή για νέες προκλήσεις. Η ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Μετώπου Μουλουγκέτα Γκεμπρεχριστος, σε ομιλία που μεταδόθηκε στο τοπικό Tigrai TV.

«Είμαστε όλοι κομμάτι της ίδιας χώρας. Τόσο εμείς όσο και οι δυνάμεις του Μετώπου έχουμε μετακινηθεί από τις αντίστοιχες αμυντικές μας θέσεις με ειρήνη, κατανόηση και αγάπη», δήλωσε ο Αλέμε Ταντέζε, εκπρόσωπος του στρατού της Αιθιοπίας.

Οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε στις 2 Νοεμβρίου περιλαμβάνουν τον αφοπλισμό των ανταρτικών δυνάμεων, την αποκατάσταση της ομοσπονδιακής εξουσίας στην επαρχία Τιγκράι, και το άνοιγμα της πρόσβασης και των επικοινωνιών στην περιοχή, η οποία είχε διακοπεί από τα μέσα του 2021.

Οι μάχες ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ, ανέπτυξε δυνάμεις του στρατού στρατό για να συλλάβει τους ηγέτες του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» που αμφισβητούσαν την εξουσία του για μήνες και τους οποίους κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακές στρατιωτικές βάσεις.

Ο ακριβής απολογισμός της σύγκρουσης, η οποία διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό εν μέσω περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης, παραμένει άγνωστος, με την Διεθνή Αμνηστία να την περιγράφει ως «μια από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις στον κόσμο»

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, η διετής σύγκρουση άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους Αιθίοπες και πάνω από 13,6 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια Αιθιοπία να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε συνθήκες σχεδόν λιμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα