ΑΘΗΝΑ
01:58
|
03.05.2024
Ο πρώην βουλευτής και ηγέτης φιλορωσικού ουκρανικού κόμματος, ανταλλάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με μέλη του τάγματος Αζόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αφαίρεση της ουκρανικής υπηκοότητας τεσσάρων πολιτικών, ανάμεσά τους και του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ηγέτη του φιλορωσικού κόμματος «Πλατφόρμας της Αντιπολίτευσης – Για τη ζωή», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αποφάσισα να καταγγείλω την υπηκοότητα τεσσάρων ατόμων: του Αντρέι Λεονίντοβιτς Ντερκάχ, του Τάρας Ρομάνοβιτς Κόζακ, του Ρενάτ Ραβελίγιοβιτς Κουζμίν και του Βίκτορ Βολοντιμίροβιτς Μεντβεντουσκ», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του νυχτερινού βιντεοσκοπημένου διαγγέλματός του.

«Εάν οι βουλευτές του λαού επιλέξουν να υπηρετήσουν όχι τον λαό της Ουκρανίας, αλλά τους δολοφόνους που ήρθαν στην Ουκρανία, οι ενέργειές μας θα είναι οι αρμόζουσες», πρόσθεσε.

Ο 67χρονος πολιτικός, βουλευτής και πρώην επιχειρηματίας Βίκτορ Μεντβέντσουκ, που βρίσκονταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, καθώς είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές και ανταλλάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με μέλη του Τάγματος Αζόφ που είχαν αιχμαλωτίσει οι Ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη.

Οι Κόζακ και Κουζμίν, είχαν εκλεγεί στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ως μέλη του κόμματος του ΜεντβεMedvedchuk. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Κόζακ, ιδιοκτήτη τριών τηλεοπτικών καναλιών, πέρσι τον Ιανουάριο για φερόμενη διάδοση ρωσικής παραπληροφόρησης, αφού το Κίεβο ζήτησε τη σύλληψή του με την κατηγορία της προδοσίας, με την οποία είναι αντιμέτωπος και ο Κουζμίν.

Τέλος, ο Ντέρκαχ, επίσης πρώην μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου έχει υποστεί και αυτός κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, που τον κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις κυρώσεων. Είχε κατηγορηθεί ότι ήταν Ρώσος πράκτορας και ότι βοήθησε τη Μόσχα να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα