ΑΘΗΝΑ
02:24
|
25.04.2024
Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας από το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 215 Ουκρανοί και ξένοι πολίτες απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του τάγματος Αζόφ που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η Ρωσία δέχθηκε 55 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, πρώην βουλευτή της Ουκρανίας που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην καθημερινή του ομιλία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πέντε στρατιωτικοί διοικητές, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της άμυνας του Αζοφστάλ, οδηγήθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κρατούμενοι θα παραμείνουν στην Τουρκία «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» μέχρι το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε. Την Τρίτη, ο Ερντογάν δήλωσε στην αμερικανική τηλεόραση ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να ανταλλάξουν 200 αιχμαλώτους σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές του επτάμηνου πολέμου.

Δέκα αιχμάλωτοι πολέμου, μεταξύ των οποίων πέντε Βρετανοί και δύο Αμερικανοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ήταν μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ συνελήφθη τον Απρίλιο, αφού σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση διέφυγε από κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας, μέρες μετά τη ρωσική εισβολή. Ο Ζελένσκι είχε προτείνει τότε την ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία, αλλά το Κρεμλίνο είχε απορρίψει την προσφορά. Τον Μάιο, οι μαχητές του τάγματος Αζόφ παραδόθηκαν μετά από μακρά πολιορκία του χαλυβουργείου και μεταφέρθηκαν σε έδαφος που κατείχε η Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα