ΑΘΗΝΑ
12:01
|
19.04.2024
Το δικαστήριο ξαναέστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία, προκειμένου να συνταχθεί νέο κατηγορητήριο, να μεταφραστεί στη γλώσσα των κατηγορουμένων και να επιδοθεί εκ νέου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου δίκασε σήμερα τους 24 Έλληνες και ξένους κατηγορούμενους για κατασκοπεία και για άλλα αδικήματα, όπως η παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Χωρίς να μπει στην ουσία των κατηγοριών δέχθηκε τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος από τους συνηγόρους υπεράσπισης, επειδή στους μεν ξένους δεν επιδόθηκε στη γλώσσα τους, αλλά όπου επιδόθηκε αυτό έγινε στην Ελληνική. Για τους δε Έλληνες κατηγορουμένους το δικαστήριο δέχθηκε τις ενστάσεις των συνηγόρων περί αοριστίας του κατηγορητηρίου.

Ξαναέστειλε δε, την υπόθεση στην Εισαγγελία, προκειμένου να συνταχθεί νέο κατηγορητήριο, να μεταφραστεί στη γλώσσα των κατηγορουμένων και να επιδοθεί.

Στην ουσία όμως οι κατηγορίες περί κατασκοπείας σε βάρος των συγκεκριμένων Ελλήνων και ξένων, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και ανεξάρτητων εθελοντών που έδρασαν στη διάρκεια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, παραγράφονται λόγω λήξης της δίωξης για τα αδικήματα που περιγράφονται στις 8 Φεβρουαρίου.

Επίσης οι κατηγορούμενοι για παράνομη χρήση συχνοτήτων απαλλάσσονται της κατηγορίας λόγω αλλαγής του νόμου, ενώ η υπόθεση πλαστογραφίας σε βάρος δυο εκ των κατηγορουμένων εστάλη να δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο λόγω αναρμοδιότητας, πλην όμως και αυτή η διαδικασία οδηγείται σε παραγραφή.

Για κάποιους από τους σημερινούς κατηγορουμένους εκκρεμούν αδικήματα όπως αυτό της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος, διαδικασία όμως η οποία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο κύριας ανάκρισης.

Ο Νάσος Καρακίτσος, ένας εκ των 24ων, μιλώντας στο ThePressProject ανέφερε: «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Θέλαμε τόσα χρόνια να δικαστούμε, περιμέναμε τεσσεράμισι χρόνια για να μας πουν ότι είναι άκυρο το κλητήριο θέσπισμα και ακυρώνεται η διαδικασία. Για 4,5 χρόνια περιμέναμε άδικα».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ευτυχώς φτάσαμε σ’ αυτή τη δίκη όπου παραδέχτηκαν ότι όλα ήταν μια φούσκα. Πήραμε ένα μικρό κομμάτι των ζωών μας πίσω και περιμένουμε να γίνει το μεγάλο δικαστήριο να πάρουμε όλη τη ζωή μας πίσω».

Είχε προηγηθεί έκκληση και του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ:

Σε δήλωσή της προς δημοσιογράφους η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια ενημέρωση στη Γενεύη, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως: «Δίκες όπως αυτή είναι βαθιά ανησυχητικές γιατί ποινικοποιούν τη ναυαγοσωστική εργασία και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Πράγματι, έχει ήδη υπάρξει ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον των 24», είπε.

«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιούνται ή να διώκονται», είπε ο Θρόσελ. «Τέτοιες ενέργειες είναι, πολύ απλά, επιτακτική ανάγκη για ανθρωπιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ThePressProject, Reuters)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα