ΑΘΗΝΑ
05:01
|
03.10.2023
Περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων του κατεστραμμένου εργοστασίου θα διοχετευθούν στον Ειρηνικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να διοχετεύει στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα, τον πυρηνικό σταθμό που καταστράφηκε από το τσουνάμι το 2011, κάποια στιγμή «γύρω στην άνοιξη ή το καλοκαίρι», υλοποιώντας το πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Με τις ανάγκες ψύξης των αντιδραστήρων να παράγουν καθημερινά 100 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού, στις δεξαμενές αποθήκευσης του ερειπωμένου εργοστασίου έχουν συσσωρευτεί περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και ο χώρος εξαντλείται.

Παρά την επεξεργασία που το Τόκυο υποστηρίζει ότι είναι ασφαλής, η απελευθέρωση του μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό ωκεανό,  έχει προκαλέσει την οργή των γειτονικών χωρών, των εθνών του Ειρηνικού και των ντόπιων ψαράδων που φοβούνται ότι θα επηρεαστούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού επέκρινε την Ιαπωνία για την έλλειψη διαφάνειας. «Οι λαοί του Ειρηνικού είναι παράκτιοι λαοί και ο ωκεανός συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιβίωσής τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ

«Συμφωνήθηκε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα ανεξάρτητα επιστημονικά και επαληθεύσιμα επιστημονικά στοιχεία προτού πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Δυστυχώς, η Ιαπωνία δεν έχει συνεργαστεί», πρόσθεσε.

Το νερό, που αντιστοιχεί σε περίπου 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, έχει υποστεί επεξεργασία, αλλά φιλτράρεται και πάλι για την απομάκρυνση των επιβλαβών ισοτόπων, ενώ όπως υποστηρίζει το Τόκυο, θα αραιωθεί προκειμένου να πληροί τα διεθνή πρότυπα πριν από οποιαδήποτε απελευθέρωση στον ωκεανό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν το σχέδιο ως ασφαλές, παρότι το νερό ακόμα και μετά το φιλτράρισμα θα εξακολουθεί να περιέχει ίχνη τριτίου, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μυστηριώδης μπάλα φωτιά πάνω από το Οξφορντσάιρ

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Νάξο

Λόφος Στρέφη: Τρία χρόνια αγώνα με πορεία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου

Η άγρια όψη του εξευγενισμού μέσα από τον φακό του Πολύβιου Ανεμογιάννη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα