ΑΘΗΝΑ
18:09
|
03.05.2024
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, αντιτίθεται στην πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ετοιμάζει την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν την Παρασκευή πηγές που γνωρίζουν το θέμα, προκαλώντας άμεση αντίρρηση από υψηλόβαθμο αμερικανό βουλευτή που αντιτίθεται εδώ και καιρό στη συμφωνία, μεταδίδει το Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε την άτυπη ειδοποίηση στο Κογκρέσο την Πέμπτη, ανέφεραν τρεις πηγές, ενημερώνοντας τις επιτροπές που επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόθεσή του να προχωρήσει με την προτεινόμενη συμφωνία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι υποστηρίζει την πώληση και έχει έρθει σε επαφή για μήνες με το Κογκρέσο σε άτυπη βάση για να κερδίσει την έγκρισή του. Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει το πράσινο φως.

«Όπως έχω επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη πώληση νέων αεροσκαφών F-16 από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Τουρκία», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Ενώ η πώληση βρίσκεται ακόμη σε άτυπη διαδικασία αναθεώρησης, το Κογκρέσο είναι επίσης απίθανο να εγκρίνει την πώληση, εφόσον η Τουρκία αρνείται να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας τον περασμένο Μάιο και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αντιτάχθηκε και κατηγόρησε τις χώρες ότι φιλοξενούν μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ζήτησε να ληφθούν μέτρα.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η ειδοποίηση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal, έρχεται καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Τετάρτη για συνομιλίες, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παλεύουν με πλήθος διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και των αγορών όπλων.

Μετά την άτυπη αναθεώρηση, μια διαδικασία κατά την οποία οι επικεφαλής των επιτροπών μπορούν να κάνουν ερωτήσεις ή να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με την πώληση, η διοίκηση μπορεί τεχνικά να προχωρήσει σε επίσημη ειδοποίηση. Ωστόσο, ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ήταν «αμφίβολος» ότι η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να προχωρήσει εκτός εάν ο Μενέντεζ απορρίψει την ένστασή του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και εμπλεκόταν σε «ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και κατά των γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ», ανέφερε στη δήλωσή του ο Μενέντεζ.

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του… και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση».

Ο Μενέντεζ είπε επίσης ότι χαιρετίζει τα νέα για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα, αναφερόμενος στην Αθήνα ως «έμπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και λέγοντας ότι η πώληση «ενισχύει τις ικανότητες των δύο εθνών μας να υπερασπίζονται κοινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής μας άμυνας, της δημοκρατίας , τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Η απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την Τουρκία το 2019 είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 και να ανταγωνιστεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι διαφωνίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με την πολιτική για τη Συρία και το επιδεινούμενο ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης επιβαρύνουν επίσης το συναίσθημα του Κογκρέσου.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές όπλων έως ότου η κυβέρνηση ζητήσει επίσημα έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μπορεί να μπλοκάρει μια πώληση εγκρίνοντας ψήφισμα απόρριψης μετά από επίσημη ειδοποίηση πώλησης, αλλά είναι απίθανο να το κάνει εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις των νομοθετών. Ενώ το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τέτοια ψηφίσματα στο παρελθόν, ποτέ δεν συγκέντρωσε τις πλειοψηφίες των δύο τρίτων που απαιτούνται και στις δύο βουλές για να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα