ΑΘΗΝΑ
02:16
|
05.05.2024
Συνεχίζεται στη Γερμανία των Πρασίνων η μάχη για τον έλεγχο του εγκαταλελειμμένου χωριού Λούτζερατ και του πολύτιμου άνθρακά του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν «ταμπουρωθεί» σε μια αγροικία ενός εγκαταλελειμμένου χωριού στη δυτική Γερμανία για να εμποδίσουν τις μπουλντόζες και την επέκταση ενός ανοιχτού λιγνιτωρυχείου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της αντίστασής τους στα ορυκτά καύσιμα. Η μάχη για τον έλεγχο του Λούτζερατ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συνεχίζεται και οι δυνάμεις ασφαλείας έχοντας στα χέρια τους τη διαταγή εκκένωσης από τοπικό Δικαστήριο ανέλαβαν δράση για την απομάκρυνση των εκατοντάδων διαδηλωτών.

Το Λούτζερατ, πρώτα απαλλοτριώθηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του. Εδώ και πολλούς μήνες απέκτησε ξανά «κατοίκους»: τους ακτιβιστές οικολόγους, που καταλύουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή στα γύρω δέντρα.

Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για «2.000 άτομα», οι διοργανωτές για «πολλές χιλιάδες». Η αστυνομία κλήθηκε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ομίλου RWE, ο οποίος σκοπεύει να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε από το χωριό και να ξεκινήσει εργασίες για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ. Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο σήραγγες του ορυχείου.

Η ηγεσία Σολτς, η οποία συγκυβερνά με τους Πράσινους της Γερμανίας, συμφώνησε με τον όμιλο RWE, γιατί ξαφνικά ο λιγνίτης είναι απαραίτητος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ο γερμανικός όμιλος είχε συμφωνήσει να σταματήσει το 2030 τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτήν την περιοχή της Ρηνανίας, δηλαδή οκτώ χρόνια νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. Αλλά τα σχέδια άλλαξαν και όλοι επιρρίπτουν την ευθύνη στη Ρωσία και στον πόλεμο στην Ουκρανία και το φυσικό αέριο που δεν φτάνει στα γερμανικά σπίτια.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) απευθύνει έκκληση για άμεση δράση για τη μείωση της χρήσης άνθρακα καθώς, όπως διαπίστωσε, πάνω από το 95% της παγκόσμιας κατανάλωσης λιγνίτη συμβαίνει σε χώρες που έχουν δεσμευτεί να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές. Σύμφωνα με την IEA η χρήση λιγνίτη φαίνεται πιθανό να αυξηθεί κατά 1,2% το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια τόνους σε ένα χρόνο. Ευτυχώς που ήρθαν στα πράγματα οι Πράσινοι και είδαν στη Γερμανία μια «πράσινη» εποχή!  

Στο μεταξύ, λείπει ο Μάης από τη Σαρακοστή; Όχι η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι εκεί στο πλευρό των οικολόγων:

Ουδέν κρυπτόν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες δείχνουν πώς η γερμανική αστυνομία επαναφέρει την τάξη στο πολιορκημένο χωριό-φάντασμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα