ΑΘΗΝΑ
18:46
|
24.05.2024
Η αστυνομία εισέβαλε στο χωριό Λούτζερατ, όπου εκατοντάδες ακτιβιστές από όλη τη χώρα διαδηλώνουν για την αποτροπή επέκτασης ενός λιγνιτωρυχείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά και κατασταλτικά η αναμέτρηση αστυνομικών και περιβαλλοντικών διαδηλωτών στο χωριό Λούτζερατ της Γερμανίας για την επέκταση ενός ανοιχτού ορυχείου λιγνίτη.

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν εκ νέου ανθρώπινες αλυσίδες, έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα από παλιά κοντέινερ και φώναζαν «είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί, γιατί κλέβετε το μέλλον μας» καθώς αστυνομικοί με κράνη έσπαγαν τη διαδήλωση. Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν και βόμβες μολότοφ.

Οι διαδηλωτές, φορώντας μάσκες, μπαλακλάβες ή βιοστολές, διαμαρτυρήθηκαν για το ορυχείο Γκαρτσβάιλερ, το οποίο διαχειρίζεται η ενεργειακή εταιρεία RWE (RWEG.DE) στο χωριό Λούτζερατ, στην περιοχή με καφέ άνθρακα της δυτικής πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ σχεδιάζει να συμμετάσχει στη διαδήλωση το ερχόμενο Σάββατο, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Luetzerathlebt.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην περιοχή. «Αφήστε το έτσι – και από τις δύο πλευρές», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο χωριό, κάποιοι ακτιβιστές κρύφτηκαν σε εγκαταλελλειμένα κτίρια. Άλλοι σκαρφάλωσαν σε καλώδια ή σε δεντρόσπιτα για να είναι πιο δύσκολο για την αστυνομία να τους απομακρύνει μετά τη δικαστική απόφαση που έδωσε το πράσινο φως για την ισοπέδωση του χωριού, που ούτως ή άλλως ανήκει στην εταιρεία RWE.

Το έργο επέκτασης του λιγνιτωρυχείου είναι ενδεικτικό της κατάστασης με την κλιματική πολιτική στη Γερμανία μετά την ενεργειακή κρίση, που έχει πλήξει την Εύρωπη στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο για το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο επέστρεψε στην εξουσία ως μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς μετά από 16 χρόνια στην αντιπολίτευση. Πολλοί Πράσινοι αντιτίθενται στην επέκταση του ορυχείου, αλλά ο Χάμπεκ ήταν το πρόσωπο που έλαβε την απόφαση για τη γερμανική κυβέρνηση. «Ο άδειος οικισμός του Λουτσεράτ, όπου κανείς δεν ζει πια, είναι το λάθος σύμβολο κατά την άποψή μου», δήλωσε ο Χάμπεκ αναφερόμενος στη διαδήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέλα Χαντίντ: Με φόρεμα καφίγια στις Κάννες

Πολιτική διοίκηση στη Γάζα με αμερικανική σημαία σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Λαβρόφ: Το Κίεβο χτυπά ρωσικό έδαφος με δυτικό οπλισμό

Ξαφνικό μεσανατολικό παζάρι στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα