ΑΘΗΝΑ
16:06
|
26.04.2024
Τα μηνύματα είναι γκρίζα έως σκοτεινά για τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσο στην μπανανία μας συμβαίνουν τα συνήθη (λεονταρισμοί προς την Τουρκία από την κυβέρνηση για να ανακρούσει πρύμναν αμέσως μετά, ανώτατοι δικαστικοί που βιάζονται να συγκαλύψουν την αλήθεια και να «τυφλώσουν» λίγο παραπάνω τη δικαιοσύνη, βουλευτές και νεοφιλελεύθεροι που αρμέγουν παντοιοτρόπως το κράτος, συγκίνηση για τους έρωτες του εκπτώτου όπως και κάθε μέλους κάθε βασιλικής δυναστείας ανά τον κόσμο) οι ειδήσεις που έρχονται από το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και από το Μπάχμουτ της Ουκρανίας είναι από γκρίζες, έως μαύρες για τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε να διατηρεί τουλάχιστον σε δύο ιδιωτικές του τοποθεσίες άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ όρισε ειδικό σύμβουλο προκειμένου να διερευνήσει την τέλεση τυχόν αδικημάτων από το νυν πρόεδρο, κάτι που δεν ακούγεται καθόλου καλό, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 και με μια εχθρική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ζήτημα είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενόψει ενδιάμεσων εκλογών, βεβαίως, όπως και άλλα σκάνδαλα της οικογένειας Μπάιντεν (ιδίως αυτά που σχετίζονται με τις δουλειές του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία). Με δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε αντιμετωπίσει την μήνιν των μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς επίσης για φακέλους με απόρρητες πληροφορίες που είχαν βρεθεί στη δική του έπαυλη και σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του twitter προσφάτως περί του ότι ουδέποτε υπήρξε ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, το κλίμα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου βαραίνει. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό ότι έχουμε δύο διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ να ερευνώνται για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων, ενώ το FBI και η δικαστική λειτουργία αναγορεύονται σε ενεργούς ρυθμιστές των εξελίξεων.

Τα δύσκολα νέα για τον πρόεδρο Μπάιντεν, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί. Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να παίρνουν και πάλι το «πάνω χέρι» (αν υποθέσουμε ότι το είχαν χάσει ούτως ή άλλως). Με επίκεντρο το Μπάχμουτ και τις γύρω πόλεις, οι ρωσικές δυνάμεις, όχι μόνο προελαύνουν με έστω αργό ρυθμό, αλλά κυρίως προκαλούν χιλιάδες θυμάτων στις ουκρανικές. Χωρίς να υπεισερχόμαστε σε συμπεράσματα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, φαίνεται ότι οι Ρώσοι προσαρμόζονται με αρκετή επιτυχία απέναντι στον νέο Ουκρo-νατοϊκό στρατό. Το Μπάχμουτ μετατρέπεται σε τόπο δραματικής φθοράς έως εξόντωσης των Ουκρανών. Με το στρατιωτικό σκέλος της δυτικής οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία να προσεγγίζει και να ξεπερνά σταδιακώς τον ετήσιο ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να αρχίσει να επιδεικνύει αποτελέσματα, κάτι που δυσκολεύεται να κάνει (μεταξύ άλλων και γιατί η λεηλασία από την κλίκα Ζελένσκι φαίνεται ότι θα ξεπεράσει και αυτήν από την κλίκα Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα). Για πολλούς λόγους (δημογραφικούς, οικονομικούς και αμιγώς στρατιωτικούς) ο πόλεμος δεν εξελίσσεται προς νικηφόρα κατεύθυνση για το Κίεβο και την Ουάσιγκτον. Ήδη, νέα τεθωρακισμένα και πυραυλικά συστήματα αποστέλλονται από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Βεβαίως, η στήριξη στον πόλεμο από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είναι διακομματική.

Ωστόσο, όσο ο πόλεμος παρατείνεται και μαζί οι μακρόχρονες οικονομικές του επιπτώσεις, οι αντιδράσεις θα συνεχίσουν να εντείνονται εντός της Ευρώπης πρώτα και των ΗΠΑ έπειτα. Ένας πολιορκημένος από σκάνδαλα Αμερικανός πρόεδρος, δεν αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας και σταθερότητας, σε αυτό ιδίως το περιβάλλον.

Τα μηνύματα εν κατακλείδι είναι γκρίζα έως σκοτεινά για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Φυσικά, μπορεί κάλλιστα να αποπειραθεί να εξάγει την εσωτερική του κρίση, με περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία. Πιθανό αλλά επικίνδυνο. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα