ΑΘΗΝΑ
06:06
|
10.06.2026
56 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2022, σύμφωνα με την UNESCO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022, καθώς 86 σκοτώθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, περίπου «ένας κάθε τέσσερις ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNESCO.

Η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, που εδρεύει στο Παρίσι, έκανε λόγο για «αντιστροφή της θετικής τάσης» των τελευταίων ετών, όταν οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε 58 μεταξύ του 2019 και του 2021, συγκριτικά με 99 το 2018.

«Η σημαντική αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022 είναι ανησυχητική», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ. «Οι αρχές πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να δώσουν τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες τους καταδικάζονται».

Από τους 86 δημοσιογράφους που χάθηκαν πέρυσι —συγκριτικά με 55 το 2021— οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αϊτή, τις τρεις χώρες με τους περισσότερους θανάτους για αυτό το επάγγελμα, σύμφωνα με την UNESCO.

Περίπου οι μισοί εξ αυτών «δεν σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους: βρίσκονται σε ταξίδι, στην κατοικία τους, σε χώρους στάθμευσης ή σε άλλους δημόσιους χώρους όταν έγιναν στόχος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλβανία: Ο Ράμα χλευάζει με AI βίντεο τους influencer που αντιδρούν στο σχέδιο Κούσνερ

Το Ισραήλ εμποδίζει το ταξίδι 17.000 ασθενών από τη Γάζα για θεραπεία

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το ν/σ. «Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο»

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο πάνω από το Ορμούζ, υπόσχεται να απαντήσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα