ΑΘΗΝΑ
07:55
|
25.04.2024
Βοηθούν τους στρατιωτικούς στην κατασκευή όπλων που χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία συνδράμουν τη χούντα της Μιανμάρ στην κατασκευή όπλων που χρησιμοποιούνται για εκτεταμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τρεις πρώην ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.

Εταιρείες από 13 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Πολιτειών – παρέχουν προμήθειες που θεωρούνται «κρίσιμες» για την παραγωγή από τη χούντα όπλων, ανέφερε σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα, το Ειδικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τη Μιανμάρ (SAC-M).

Ως αποτέλεσμα, ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει μια αιματηρή καταστολή της αντιπολίτευσης μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης στην κατασκευή μιας σειράς όπλων, πυρομαχικών και ναρκών ξηράς που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση του δημοκρατικού κινήματος, αναφέρει η έκθεση.

«Ξένες εταιρείες επιτρέπουν στον στρατό της Μιανμάρ – έναν από τους χειρότερους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο – να παράγει πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί για να διαπράττει καθημερινές φρικαλεότητες εναντίον του λαού της Μιανμάρ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιανγκί Λι, πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ.

«Οι ξένες εταιρείες και τα κράτη από τα οποία προέρχονται έχουν ηθικές και νομικές ευθύνες να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους δεν διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά αμάχων στη Μιανμάρ», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αν δεν το κάνουν αυτό τους κάνει συνένοχους στα βάρβαρα εγκλήματα του στρατού της Μιανμάρ».

Η έκθεση βασίστηκε σε μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με άτομα που σχετίζονται με τον στρατό της Μιανμάρ, καθώς και εγγράφων του υπουργείου Άμυνας στα οποία φαίνεται ότι εξαρτήματα και μηχανήματα που κατασκευάζονται από εταιρείες με έδρα στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Μιανμάρ στα εργοστάσια όπλων του. Λογισμικό για τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων παρέχεται από εταιρείες με έδρα τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Γερμανία, προστίθεται στην έκθεση.

Η Σιγκαπούρη, εν τω μεταξύ, λειτουργεί ως στρατηγικό σημείο διέλευσης για δυνητικά σημαντικούς όγκους αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρώτων υλών, που τροφοδοτούν την παραγωγή όπλων του στρατού της Μιανμάρ και η Ταϊβάν πιστεύεται ότι χρησιμεύει ως σημαντική οδός για την αγορά μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας από τον στρατό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

«Ο στρατός της Μιανμάρ έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βιομηχανία κατασκευής όπλων που τον καθιστά σε μεγάλο βαθμό αυτάρκη στην ικανότητά του να παράγει φορητά όπλα, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιεί για να καταστείλει βάναυσα τον λαό της Μιανμάρ», δήλωσε ο Μαρζούκι Ντάρουσμαν πρώην πρόεδρος της ανεξάρτητης διεθνούς διερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα