ΑΘΗΝΑ
02:58
|
08.05.2024
Η δεκαετία που διανύουμε φαίνεται να είναι «χρυσή» για το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τελευταία δύο χρόνια, το πλουσιότερο 1% έχει συγκεντρώσει σχεδόν τα δύο τρίτα του νέου πλούτου που δημιουργήθηκε στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια νέος πλούτος έχει δημιουργηθεί από το 2020, με τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 63% αυτού να συγκεντρώνεται από το κορυφαίο 1% των υπερπλούσιων. Τα υπόλοιπα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν στον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Ένας δισεκατομμυριούχος κέρδιζε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κερδίζει ένα άτομο στο χαμηλότερο 90%», αναφέρει η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων φέρεται να αυξανόταν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό έρχεται ως συνέχεια μιας δεκαετίας ιστορικών κερδών, με τον αριθμό και τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η έρευνα της Oxfam τόνισε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022 με ταχέως αυξανόμενα κέρδη από τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ανέφερε ότι 95 εταιρείες τροφίμων και ενέργειας υπερδιπλασιάσαν τα κέρδη τους το 2022.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν τώρα σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς και περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στη Γη– πεινούν, ανέφερε η Oxfam.

«Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη που έχει υπάρξει για τους δισεκατομμυριούχους», δήλωσε η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International. Ισχυρίστηκε πως «η φορολόγηση των υπερπλούσιων και μεγάλων εταιρειών αποτελεί την πόρτα εξόδου από τις σημερινές επικαλυπτόμενες κρίσεις».

«Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον βολικό μύθο ότι οι φορολογικές περικοπές για τους πλουσιότερους έχουν ως αποτέλεσμα ο πλούτος τους να «στάξει» προς όλους τους άλλους. Σαράντα χρόνια μειώσεων φόρων για τους υπερπλούσιους έδειξαν ότι η ανερχόμενη παλίρροια δεν ανυψώνει όλα τα πλοία – μόνο τα σούπερ γιοτ», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα