ΑΘΗΝΑ
10:06
|
20.05.2024
Καλωσορίζει την επίσκεψη το Πεκίνο και ελπίζει σε διάλογο αντί για αντιπαράθεση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον ομόλογό του, Τσιν Γκανκγ, στις 5-6 Φεβρουαρίου σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, στην Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με το Πεκίνο σε μια περίοδο επιδείνωσης των διμερών εντάσεων.

Η Κίνα καλωσορίζει επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα και βρίσκεται σε επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την επίσκεψη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές πληροφορίες διπλωματικών κύκλων που δημοσίευσε χθες το Politico.

Η Κίνα «ελπίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια σωστή άποψη για την Κίνα, θα υποστηρίξουν τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης» και θα επιδιώξουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, σημείωσε ο Ουάνγκ.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν θεωρείται από διπλωματικούς αναλυτές ως ένα «τεστ αντοχής» για το αν η συνάντηση Μπάιντεν-Σι άνοιξε τον δρόμο για πιο παραγωγικούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας σε μια εποχή που η σχέση των δύο χωρών περνάει τρικυμισμένα νερά για θέματα που κυμαίνονται από την Ταϊβάν και τους εμπορικούς δασμούς και κυρώσεις, έως τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ασιατική χώρα.

«Μερικές φορές οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πρέπει να γίνουν ακραία επικίνδυνες προτού οι δύο κυβερνήσεις καταφέρουν να επενδύσουν περισσότερη προσπάθεια για τη βελτίωση τους», τονίζει η Σούζαν Σιρκ, πρώην αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Κέντρου Κίνας στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Προσθέτει δε ότι το ταξίδι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, θα δείξει εάν το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, «έχοντας μόλις κάνει μια ξαφνική στροφή στην πολιτική του για την Covid19…είναι πρόθυμο να κάνει στροφή και σε άλλες εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές θέσεις, προκειμένου να μειώσει το κόστος που προκάλεσαν στην Κίνα».

Προς το παρόν, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε η κινεζική κυβέρνηση έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε τον περασμένο μήνα ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ο Μπλίνκεν πιθανότατα θα πιέσει επίσης για άρση των αναστολών στις διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τον στρατιωτικό διάλογο, που επέβαλε το Πεκίνο τον περασμένο Αύγουστο ως αντίποινα για το ταξίδι της τότε Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δέχεται επίσης πιέσεις να επιδιώξει την απελευθέρωση πολιτών των ΗΠΑ που κρατούνται στην Κίνα και να εκφράσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ως «συνεχιζόμενη και επιταχυνόμενη επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου της Κίνας».

Ο Τσιν Γκανκγ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο μήνα, έχει κάνει σαφές ότι είναι ανοιχτός σε επαφές. Στο αποχαιρετιστήριο tweet του όταν άφησε τη θέση του πρέσβη της Κίνας στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, έκανε λόγο για «ειλικρινείς, σε βάθος και εποικοδομητικές συναντήσεις» με τον Μπλίνκεν και είπε ότι αναμένει «να συνεχίσει τις στενές σχέσεις συνεργασίας μαζί του για μια καλύτερη σχέση Κίνας-ΗΠΑ».

Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, ότι το Πεκίνο επιθυμεί να ανακόψει τη διολίσθηση των διμερών σχέσεων που ώθησαν τις ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογικές και στρατιωτικές εφαρμογές και να εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συμμαχία με την Ιαπωνία.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο διορισμός του οποίου νωρίτερα αυτό το μήνα ως επικεφαλής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΚΚ Κίνας, τον καθιστά κορυφαίο διπλωμάτη μπορεί και να φρονεί διαφορετικά. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν πεισματικά να βλέπουν την Κίνα ως τον κύριο ανταγωνιστή τους και να εμπλέκονται σε κραυγαλέο αποκλεισμό, καταστολή και προβοκάτσια κατά της χώρας μας», είπε ο Γουάνγκ σε ομιλία του τον περασμένο μήνα .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ο Αγιατολάχ Ραΐσι και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν αληθινοί φίλοι της Ρωσίας

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Συλλυπητήρια από ξένες κυβερνήσεις για την απώλεια Ραϊσί

Χαμάς: Ο Ραϊσί στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα