ΑΘΗΝΑ
11:43
|
25.04.2024
Τα τραύματα των νεκρών διαδηλωτών δείχνουν ότι ο στρατός, που συμμετέχει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, πυροβολεί για να σκοτώσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Περουβιανή Ιατροδικαστική Ανθρωπολογική Ομάδα (EPAF) χθες παρουσίασε μια έκθεση που δείχνει ότι ο στρατός πυροβόλησε με σκοπό να σκοτώσει σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε.

Αναφερόμενη σε ένα δείγμα πτωμάτων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στην περιοχή Αγιακούτσο, η ανθρωπολόγος του EPAF Κάρμεν Ρόζα Καρντόζα ανέφερε ότι έξι άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα πυροβολισμών στο στήθος, τρεις λόγω πυροβολισμών στην κοιλιά και ένας μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Τα γεγονότα δείχνουν το ίδιο μοτίβο: ο στρατός πυροβόλησε σκόπιμα σε σημεία όπως το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του ότι επιδίωκε το θανάσιμο τραυματισμό των διαδηλωτών.

Στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Αρεκίπα στις αρχές Δεκεμβρίου

Όταν δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, συνήθως υπάρχουν τραύματα από πυροβολισμούς στα άκρα, εξήγησε ο ανθρωπολόγος Χοσέ Πάμπλο Μπαραϊμπάρ.

Η Γκλόρια Κάνο, δικηγόρος από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (APRODEH), επεσήμανε ότι ο περουβιανός στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος να ελέγχει τα πλήθη ή να χρησιμοποιεί τη βία αναλογικά. Για το λόγο αυτό, οι δολοφονίες στο Αγιακούτσο αποκαλύπτουν ότι η πρόθεση ήταν να πυροβολήσει σε ζωτικής σημασίας περιοχές.

Κατήγγειλε επιπλέον ότι ο Περουβιανός στρατός επιτέθηκε επίσης σε πολίτες στο Ανταχουαΐλας, στο διαμέρισμα Απουριμάκ, όπου βρέθηκαν πτώματα με πυροβολισμούς στο κεφάλι, τον θώρακα και τον λαιμό.

Από τότε που η Μπολουάρτε έγινε πρόεδρος στις 7 Δεκεμβρίου 2022, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει το θάνατο 47 πολιτών ως αποτέλεσμα της καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων από την αστυνομία και τον στρατό.

Τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία πολιτών από διάφορες περιοχές του Περού προς την πρωτεύουσα, Λίμα. Η κινητοποίηση παραπέμπει ευθέως στην «Πορεία των Τεσσάρων Περιφερειών», που πραγματοποιήθηκε το 2000 ενάντια στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα