ΑΘΗΝΑ
11:33
|
20.04.2024
Με τον αντιπρόεδρο της Κίνας συναντάται σήμερα στη Ζυρίχη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συναντά, σήμερα Τετάρτη στη Ζυρίχη, τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιου Χε, στην υψηλότερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο χωρών από τότε που οι πρόεδροί τους συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών που είναι ολοένα και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διαφορετικών αλλά αλληλένδετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, στην οικονομία, το εμπόριο, τις τεχνολογίες αιχμής και μια σειρά ακόμα θέματα.

Η κινεζική οικονομία επανεκκίνησε, πρόσφατα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για την COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ μοιάζουν να ανακάμπτουν από τον υψηλό πληθωρισμό και να βρίσκονται σε καλό δρόμο για να προσεγγίσουν το νόμιμο ανώτατο όριο του χρέους τους. Το ζήτημα του χρέους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους.

Υπάρχουν επίσης τα ζητήματα της στάσης του Πεκίνου στο θέμα της Ουκρανίας, και του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλε η Δύση, θέτοντας την Κίνα σε δύσκολη θέση ως φίλο και οικονομικό σύμμαχο της Ρωσίας, που τους τελευταίους μήνες ξεπερνά συνεχώς όλα τα ρεκόρ στις εμπορικές σ΄χεσεις.

Την ώρα που Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ χτυπούν συνεχώς «καμπανάκια» ότι η παγκόσμια οικονομία θα πλησιάσει «επικίνδυνα» σε ύφεση το 2023, με ασθενέστερη ανάπτυξη σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, η σημερινή συνάντηση στη Ζυρίχη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Λιου παρουσίασε ένα αισιόδοξο όραμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ομιλία του, χθες Τρίτη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Εάν δουλέψουμε αρκετά σκληρά, είμαστε σίγουροι ότι το 2023, η ανάπτυξη της Κίνας πιθανότατα θα επιστρέψει στην κανονική της τάση. Η κινεζική οικονομία θα δει σημαντική βελτίωση», είπε.

Στα οικονομικά αγκάθια των δύο πλευρών συγκαταλέγεται το μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση Μπάιντεν της πώλησης προηγμένων τσιπ υπολογιστών στην Κίνα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης επενδύσεων σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, υπονομεύοντας πιθανώς έναν βασικό οικονομικό στόχο που έθεσε ο Σι για τη χώρα του. Οι δηλώσεις του Δημοκρατικού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν έναντι μιας κινεζικής εισβολής έχουν επίσης αυξήσει τις εντάσεις.

Και ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι διχασμένο σε πολλά θέματα, τα μέλη της Βουλής συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ελέγξουν περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις. Ο πρόεδρος της Νέας Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, προσδιόρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ως μία από τις δύο «μακροπρόθεσμες προκλήσεις» για τη Βουλή, μαζί με το εθνικό χρέος.

«Υπάρχει δικομματική συναίνεση ότι η εποχή της εμπιστοσύνης στην κομμουνιστική Κίνα έχει τελειώσει», είπε ο ΜακΚάρθι από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, όταν η Βουλή ψήφισε με 365 κατά 65 – με 146 Δημοκρατικούς να προσχωρούν στους Ρεπουμπλικάνους – για τη σύσταση της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής για την Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα