ΑΘΗΝΑ
00:16
|
06.05.2024
Αγανακτισμένοι από την κρατική τρομοκρατία, διαδηλωτές πυρπόλησαν τα δικαστήρια και ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Πούνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Δίκτυο Υγείας της Καραμπάγια επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο μιας 35χρονης γυναίκας από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Η γυναίκα πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε στην πόλη Μακούσανι, στην περιοχή Πούνο, όπου ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας κατέγραψαν τον εαυτό τους να πυροβολεί πολίτες.

Το πιο πρόσφατο θύμα της κρατικής τρομοκρατίας ήταν η Σόνια Αγκιλάρ Κίσπε, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο San Martin de Porres. Ένας άλλος πολίτης που ταυτοποιήθηκε ως Σαλομόν Βαλενζουέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω ανοιχτού τραύματος στο στήθος.

Ο στρατός και η αστυνομία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 52 ατόμων από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, όταν το Κογκρέσο απέλυσε τον Πέδρο Καστίγιο και διόρισε την αντιπρόεδρό του, Μπολουάρτε, ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το tweet γράφει: «Μακούσανι, Πούνο. Η αστυνομία καταγράφει τον εαυτό της λίγες στιγμές πριν πυροβολήσει από ένα παράθυρο στην Καραμπάγια. Ένας ελεύθερος σκοπευτής επρόκειτο να προκαλέσει το θάνατο της 35χρονης Σόνια και να τραυματίσει σοβαρά έναν άλλο πολίτη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σφαγής της Καραμπάγια».

Το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης, η συνοικία Μακούσανι έγινε το σκηνικό έντονων διαδηλώσεων. Αγανακτισμένοι από την καταστολή που επέτρεψε το καθεστώς Μπολουάρτε, οι πολίτες πυρπόλησαν τη δικαστική έδρα και ένα αστυνομικό τμήμα.

Παρά τη βάναυση καταστολή που βίωσαν τον τελευταίο μήνα, χιλιάδες Περουβιανοί συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη Λίμα για να συμμετάσχουν στην «Πορεία των τεσσάρων Περιφερειών» (La Marcha de los Cuatro Suyos).

Αυτή η συμβολική πράξη επιδιώκει την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου, την άμεση προκήρυξη γενικών εκλογών και τη διεξαγωγή Συντακτικής Συνέλευσης.

Για να υποστηρίξουν αυτά τα αιτήματα των πολιτών, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού (CGTP) και η Εθνοσυνέλευση των Λαών (ANP) κάλεσαν σε εθνική απεργία σήμερα. Εν τω μεταξύ, η Μπολουάρτε υποστηρίζει ότι δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα