ΑΘΗΝΑ
15:35
|
07.05.2024
«Είχαμε δίκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και για την ειρήνη (...). Αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της ροκ κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο οποίος εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame με δυο διαφορετικά συγκροτήματα, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δυο συγκροτημάτων που λατρεύτηκαν, των Byrds (κάντρι, φολκ-ροκ) και των Crosby, Stills & Nash, των μετέπειτα Crosby, Stills, Nash & Young, θρύλων της γενιάς του Γούντστοκ.

Η σύζυγος του Κρόσμπι γνωστοποίησε τον θάνατό του με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Variety. Δεν διευκρίνισε πότε πέθανε, ούτε την αιτία. Ήταν, όμως, γνωστό πως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια.

Ο θάνατος προκάλεσε έκπληξη σε όσους ακολουθούσαν τον πολύ ενεργό λογαριασμό του στο Twitter, στον οποίο συνέχιζε να γράφει έως και την Τετάρτη. Ένα από τα τελευταία tweets του την ημέρα πριν πεθάνει ήταν ένα τυπικά αστείο σχόλιο για τον παράδεισο: «Άκουσα ότι το μέρος είναι υπερεκτιμημένο… συννεφιασμένο».

Ο πρώην συνεργάτης του Graham Nash , ο οποίος είχε αποξενωθεί από τον Κρόσμπι τα τελευταία χρόνια, απέτισε φόρο τιμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του. «Με βαθιά λύπη έμαθα ότι ο φίλος μου Ντέιβιντ Κρόσμπι πέθανε», έγραψε ο Νας. «Ξέρω ότι οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στο πόσο ασταθής ήταν η σχέση μας κατά καιρούς, αλλά αυτό που είχε πάντα σημασία για τον Ντέιβιντ και εμένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν η καθαρή χαρά της μουσικής που δημιουργήσαμε μαζί, ο ήχος που ανακαλύψαμε ο ένας με τον άλλον καιη βαθιά φιλία που μοιραστήκαμε όλα αυτά τα πολλά χρόνια.

«Ο Ντέιβιντ ήταν ατρόμητος στη ζωή και στη μουσική», συνέχισε ο Νας. «Αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κενό όσον αφορά την καθαρή προσωπικότητα και το ταλέντο σε αυτόν τον κόσμο. Μίλησε το μυαλό του, η καρδιά του και το πάθος του μέσα από την όμορφη μουσική του και αφήνει μια απίστευτη κληρονομιά. Αυτά είναι τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία».

Πριν από οκτώ μήνες, ο Κρόσμπι έγινε πρωτοσέλιδο όταν είπε ότι σταματά τις ζωντανές εμφανίσεις, δηλώνοντας: «Είμαι πολύ μεγάλος για να το κάνω πια. Δεν έχω την αντοχή Δεν έχω τη δύναμη». Αλλά είπε ότι ηχογραφούσε όσο πιο τακτικά γινόταν: «Έχω κάνει δίσκους με εκπληκτικό ρυθμό. … Τώρα είμαι 80 χρονών, οπότε θα πεθάνω αρκετά σύντομα. Έτσι λειτουργεί. Και γι’ αυτό προσπαθώ πολύ σκληρά να βγάλω όση περισσότερη μουσική μπορώ, αρκεί να είναι πολύ καλή….

Γεννημένος τη 14η Αυγούστου 1941 στο Λος Άντζελες, ο Ντέιβιντ Κρόσμπι ήταν γιος νεοϋορκέζου κινηματογραφιστή που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα το 1952. Ήταν η μητέρα του αυτή που τον μύησε στη φολκ και στην κλασική μουσική.

Προσωπικότητα με πάθη, ενσάρκωσε το ρητό «sex, drugs and rock ‘n’ roll» της γενιάς του. Το 2014, το περιοδικό Rolling Stone θα τον χαρακτήριζε «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ». Πέρα από την πολύχρονη τοξικομανία του, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, την ταραχώδη ζωή του σημάδεψαν ένα σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλέτα, ο θάνατος μιας από τις συντρόφους του σε άλλο τροχαίο και οι μάχες του με την ηπατίτιδα και τον διαβήτη.

Ο Κρόσμπι ήταν πατέρας έξι παιδιών. Ήταν δωρητής σπέρματος για δύο από αυτά, που γέννησε η σύντροφος της τραγουδίστριας της ροκ Μελίσα Έθεριτζ. Άλλο ένα από τα παιδιά του υιοθετήθηκε και δεν γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα παρά αφού πάτησε τα τριάντα. Αυτό το παιδί, ο Τζέιμς Ρέιμοντ, θα γινόταν εντέλει συνεργάτης του.

«Θα μου λείψεις φίλε μου», τόνισε αποχαιρετώντας τον Ντέιβιντ Κρόσμπι η Μελίσα Έθεριτζ μέσω Twitter.

Αναφερόμενος στα χρόνια του 1960 και στην ταραχώδη ζωή του, ο Κρόσμπι δήλωνε στο περιοδικό Time το 2006 πως «είχαμε δίκιο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και για την ειρήνη (…). Αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά, κι αυτό μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα