ΑΘΗΝΑ
03:57
|
25.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας ανακοίνωσε πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Ρίγα να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Ρίγα να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη συμπαράστασης προς την Εσθονία.

Ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στο Twitter: «Λόγω της συνεχιζόμενης βάναυσης ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και σε αλληλεγγύη με την Εσθονία, η Λετονία θα μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, απαιτώντας από τη Ρωσία να ενεργήσει ανάλογα».

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την για «απόλυτη ρωσοφοβία».

Η απόφαση της Μόσχας ήρθε σαν απάντηση στην ανακοίνωση της Εσθονίας ότι θα μειώσει ριζικά το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν επιτρέποντας την παραμονή μόνο οκτώ διπλωματών και 15 διοικητικών και άλλων υπηρεσιακών υπαλλήλων.

«Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Εσθονίας κατέστρεψε σκόπιμα όλο το φάσμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε επίπεδο κρατικής πολιτικής», διαμήνυσε η Μόσχα.

Το Ταλίν απάντησε καλώντας τον απεσταλμένο της Μόσχας στη χώρα της Βαλτικής να αποχωρήσει.

Υπνεθυμίζεται ότι Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία είναι ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν θερμά ότι η Γερμανία πρέπει να παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Η Εσθονία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων συμμάχων  της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα αποστέλλοντας δικές της πολεμικές προμήθειες. 

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Telegram: «Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα