ΑΘΗΝΑ
17:19
|
16.04.2024
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, είπε πως, ενώ δεν υπάρχει ακόμη ψήφισμα, «θα πάρουμε τις αποφάσεις μας το συντομότερο δυνατό».
(AP Photo/Michael Probst)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, η οποία έχει υποσχεθεί να προσφέρει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard υπό τον όρο να τα προμηθεύουν και άλλες χώρες, είπε ότι 15 χώρες που διαθέτουν τα γερμανικής κατασκευής Leopard συζήτησαν το θέμα αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάστσακ, χαρακτήρισε τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία μια «καλή συζήτηση μεταξύ των συμμάχων» και είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε μελλοντικές συνομιλίες.

US Secretary of Defence Lloyd Austin (back C) together with other ministers and NATO members attending the Ukraine Defense Contact Group meeting at Ramstein Air Base in Ramstein-Miesenbach, Germany on January 20, 2023.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μαζί με άλλους υπουργούς μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν (ANDRE PAIN / AFP)

Αν και η συζήτηση για τα άρματα μάχης δεν έχει καταλήξει κάπου, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα προχωρά.

Η Γερμανία θα πρέπει να συναινέσει ώστε τα τανκς να δοθούν στην Ουκρανία. Παρά τις εκκλήσεις των Ουκρανών αξιωματούχων, η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις αυξανόμενες πιέσεις να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο ή τουλάχιστον να ανοίξει το δρόμο σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να τα παραδώσουν από τα δικά τους αποθέματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων το μεσημέρι, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι ενώ δεν υπάρχει ακόμη ψήφισμα, «θα πάρουμε τις αποφάσεις μας το συντομότερο δυνατό».

Επιπλέον, ο Πιστόριους αρνήθηκε ότι το Βερολίνο είναι το μόνο που εμποδίζει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα στην αποστολή τους, εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι για τις παραδόσεις [αρμάτων μάχης] και υπάρχουν καλοί λόγοι εναντίον [των παραδόσεων], και δεδομένης της όλης κατάστασης ενός πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όλα τα υπέρ και τα κατά πρέπει να σταθμιστούν πολύ προσεκτικά», είπε χωρίς να δώσει παραπάνω διευκρινήσεις.

«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί κατά καιρούς, ότι υπάρχει ένας κλεισμένος συνασπισμός και η Γερμανία στέκεται εμπόδιο, αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη».

Τι προηγούμενες μέρες πηγή της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι το Βερολίνο θα άρει τις αντιρρήσεις του, εάν η Ουάσιγκτον στείλει τα δικά της άρματα μάχης Abrams.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα Abrams είναι ακατάλληλα για την Ουκρανία, επειδή λειτουργούν με κινητήρες στροβίλου που χρησιμοποιούν πάρα πολύ καύσιμο και το τεταμένο σύστημα εφοδιασμού του Κιέβου δε θα μπορέσει να τα υποστηρίξει.

Ο Κόλιν Κολ, ο κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα άρματα μάχης Abrams δεν είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker.

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στείλουν Leopards εάν η Γερμανία άρει το βέτο της, και άλλες χώρες έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να το κάνουν επίσης.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ίσως να στείλει τα γερμανικά άρματα μάχης στην Ουκρανία, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας. «Η συγκατάθεση είναι δευτερεύουσας σημασίας εδώ, είτε θα λάβουμε αυτή τη συγκατάθεση γρήγορα, είτε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται μόνοι μας», δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

Η Βρετανία αύξησε την πίεση σπάζοντας το ταμπού στα βαριά άρματα μάχης την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenger, πολύ λιγότερα ωστόσο από τα υπό συζήτηση Leopards.

Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης στη Γερμανία, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια προετοιμασίας για ειρήνη, αλλά αντίθετα προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο. Ως εκ τούτου, τόνισε πως είναι επείγον να ενισχυθεί περαιτέρω η στρατιωτική υποστήριξη, ώστε η Ουκρανία να κερδίσει και να απελευθερώσει εδάφη.

«Όπως οι περισσότεροι πόλεμοι, αυτό είναι πιθανό να τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Στόλτενμπεργκ, «αλλά αυτό που συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις συνδέεται άμεσα με αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, επομένως πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία τώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα