ΑΘΗΝΑ
03:06
|
18.05.2024
«Η πράξη της καύσης του Κορανίου ισοδυναμεί με έκφραση μίσους προς τους μουσουλμάνους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε το κάψιμο του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων από έναν Σουηδο-Δανό ακροδεξιό πολιτικό ως «κακή πράξη».

Την Παρασκευή ο Ράσμους Παλουντάν, ηγέτης του δανικού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Hard Line, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία υπό την προστασία της τοπικής αστυνομίας.

Καθώς οι τουρκικές απαιτήσεις προς τη Σουηδία, προκειμένου να μπορέσει η τελευταία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έχουν προβληματίσει μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινωνίας, φαίνεται πως ακροδεξιοί σχηματισμοί έχουν βρει ευκαιρία να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

«Ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος τονίζει τη σημασία της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, τονίζει επίσης ότι η πράξη της καύσης του Κορανίου ισοδυναμεί με έκφραση μίσους προς τους μουσουλμάνους», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

«Είναι ασέβεια και προσβλητικό για τους πιστούς του Ισλάμ και δεν πρέπει να συγχέεται με την ελευθερία της έκφρασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μορατίνος, ο οποίος ηγείται μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που αυτοχαρακτηρίζεται ως «αφοσιωμένη στην προώθηση της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων», δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των «διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας και της βίας… που στρέφεται εναντίον μελών πολλών θρησκευτικών και άλλων κοινοτήτων σε διάφορα μέρη του κόσμου».

Κάλεσε για την οικοδόμηση «αμοιβαίου σεβασμού» και την προώθηση «συμπεριληπτικών και ειρηνικών κοινωνιών που έχουν τις ρίζες τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια για όλους».
Ρατσιστική δράση»

Far-right politician burns Quran to provoke Muslim protesters in front of  Danish parliament - anews
O Δανός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν.

Λίγο αφότου ο Παλουντάν έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε τις σουηδικές αρχές επειδή δεν εμπόδισαν την ενέργεια.

«Είναι μια ρατσιστική ενέργεια. Δεν πρόκειται για ελευθερία έκφρασης», είπε.

Αραβικές χώρες —συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Κουβέιτ— έχουν επίσης καταγγείλει το γεγονός καθώς και άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία όπως το Πακιστάν και η Σομαλία.

«Το να επιτρέπεται αυτή η πράξη μίσους που προσβάλλει τα ισλαμικά όσια και τις ισλαμικές αξίες είναι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε σε σημερινή του δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλίας. «Δεν είναι παρά μια δημαγωγική πρακτική που προωθεί το μίσος και τον ρατσισμό και εξυπηρετεί την ατζέντα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι ενώ η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες μέρος της δημοκρατίας, «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα κατάλληλο».

«Το κάψιμο βιβλίων που είναι ιερά για πολλούς είναι μια πράξη βαθιάς ασέβειας», είπε.

Μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από τη σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα το Σαββατοκύριακο για να αποδοκιμάσει την καύση του Κορανίου. Στο Μπαγκλαντές και στο Ιράκ, άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά του περιστατικού.

Τον Απρίλιο, η ανακοίνωση του Παλουντάν για μια «περιοδεία» που καίει το Κοράνι κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού πυροδότησε ταραχές σε ολόκληρη τη Σουηδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα