ΑΘΗΝΑ
17:26
|
26.04.2024
Βαθύς σκεπτικισμός μεταξύ ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη συμβατότητα της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων με το κράτος δικαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παροτρύνει τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 να προχωρήσουν τις συζητήσεις για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο των κυρώσεων, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγεί, στη συνέντευξή του, πως θέλει να εξερευνηθεί η ιδέα να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη, τα οποία κατόπιν θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων ουκρανικών υποδομών και κάνει λόγο για «ζήτημα δικαιοσύνης» και αναζήτηση της κατάλληλης νομοθεσίας για να προχωρήσει το σχέδιο.

Τονίζει δε ότι αναμένει από τους ηγέτες της Ε..Ε να «προχωρήσουν τις σχετικές συζητήσεις», καθώς παρά τα νομικά εμπόδια για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, «υπάρχει σοβαρό πολιτικό ενδιαφέρον να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα και να βρεθεί λύση».

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ιδέα της μεταφοράς των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους σε ένα ταμείο, όπου θα μπορούσαν να διαχειρίζονται ενεργά για τη δημιουργία κερδών που θα διοχετευθούν στην πληρωμή ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. 

Οι Βρυξέλλες πρότειναν ότι τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία δεν θα δημεύονταν οριστικά βάσει του σχεδίου, αλλά θα επιστραφούν στο ρωσικό κράτος εάν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το κάλεσμα του Σαρλ Μισέλ έρχεται παρά τον βαθύ σκεπτικισμό μεταξύ ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη συμβατότητα της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων με το κράτος δικαίου και τις προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να συντονιστεί προσεκτικά μεταξύ των συμμάχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα