ΑΘΗΝΑ
02:32
|
25.04.2024
Μια σταρτ-απ από την Αυστραλία προσέλκυσε 12 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης με επικεφαλής την Breakthrough Energy Ventures του Γκέιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει σε μια αυστραλιανή start-up που σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου των αγελάδων.

Το μεθάνιο είναι το πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Τα ζώα όπως οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα ελάφια παράγουν μεθάνιο, όταν το στομάχι τους διασπά σκληρές ίνες, όπως το γρασίδι για την πέψη. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί αέριο μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια εκκρίνεται (με τρόπους που ο καθένας μπορεί να φανταστεί).

Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή των αγελάδων με φύκια θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές τους μεθανίου και η start-up Rumin8 με έδρα το Περθ εργάζεται πάνω σε ένα συμπλήρωμα διατροφής (συνθετικά αναπαραγόμενο από κόκκινα φύκια), το οποίο σταματά τη δημιουργία του αερίου.

Σε δήλωσή της ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Breakthrough Energy Ventures, την οποία ίδρυσε ο Γκέιτς το 2015.

Η επενδυτική εταιρεία υποστηρίζεται επίσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και τον Κινέζο επιχειρηματία και συνιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την υποδοχή που λάβαμε από κεφάλαια για τις κλιματικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rumin8, Ντέιβιντ Μεσίνα.

«Υπάρχει μια πραγματική επιθυμία να χρηματοδοτηθούν λύσεις για τις εντερικές εκπομπές μεθανίου από τα ζώα και ευτυχώς για το Rumin8, μπορούν να δουν τα οφέλη της τεχνολογίας μας», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Νέα Ζηλανδία πρότεινε τη φορολόγηση των αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν τα εκτρεφόμενα ζώα από το ρέψιμο και την ούρηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η ρύθμιση αυτή της Νέας Ζηλανδίας θα κάνει τους αγρότες να πληρώνουν για τις κτηνοτροφικές εκπομπές αερίων σε κάποια μορφή μέχρι το 2025. Θα πρόκειται για την παγκοσμίως πρώτη φορά που ισχύει κάτι τέτοιο.

Σχεδόν οι μισές συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Νέας Ζηλανδίας προέρχονται από τη γεωργία, κυρίως το μεθάνιο. Το 2019, το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου δυόμισι φορές πάνω από αυτό που ήταν στην προβιομηχανική εποχή.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι το μεθάνιο αποτελεί ισχυρό παράγοντα θέρμανσης του πλανήτη. Μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν πιο ισχυρή επίδραση θέρμανσης στην ατμόσφαιρα από μεμονωμένα μόρια CO2.

Σε μια περίοδο 100 ετών το μεθάνιο θερμαίνει 28 έως 34 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα