ΑΘΗΝΑ
15:41
|
26.04.2024
Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το Βερολίνο - Την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams αναμένεται να ανακοινώσει και η Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκονται, έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων, οι συζητήσεις για την αποστολή βαρέος τύπου αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, καθώς πιθανόν εντός της ημέρας η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της για αποστολή Leopard, ενώ αναμένεται και η Ουάσιγκτον να άρει τους όποιους ενδοιασμούς και να στείλει στο Κίεβο τα δικά της M1 Abrams.

Όπως αναφέρουν η Bild και η Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία αναμένεται να στείλει στο Κίεβο 14 Leopard 2A6, και να εγκρίνει την αποστολή Leopard 2Α4από άλλες χώρες, καθώς η συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων.

Νωρίτερα χτες σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, που προτίθεται να ζητήσει και αποζημίωση από την Ε.Ε. για όσα άρματα στείλει, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ανάλογες προθέσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Νορβηγίας, με τα δημοσιεύματα να ανεβάζουν τον αριθμό των Leopard που πιθανά θα στείλει το Κίεβο στα οκτώ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η διάθεση M1 Abrams στην Ουκρανία, είναι επίσης πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, με τον αριθμό να κυμαίνεται από 30 έως 50. Παρόλα αυτά παραμένουν οι ενστάσεις πως για την παράδοσή τους και την κατάλληλη εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση τους απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια απόφαση που δεν έχει τόσο πρακτική αξία, αλλά γίνεται προκειμένου να δοθεί στο Βερολίνο η «πολιτική κάλυψη» για τα Leopard.

Παρόλα τα θετικά μηνύματα,  ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδυνού του μηνύματος φάνηκε επιφυλακτικός. «Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», δήλωσε, «αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή».

Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Ανατόλι Αντόνοφ. «Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram. «Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα