ΑΘΗΝΑ
12:09
|
20.04.2024
Σύμφωνα με την Dziennik Gazeta Prawna, η Πολωνία παρέδωσε την άνοιξη του 2022 στην Ουκρανία τα αεροσκάφη αποσυναρμολογημένα, ώστε να δηλωθούν ως ανταλλακτικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άνοιξη του 2022, η Βαρσοβία παρέδωσε κρυφά πολλά από τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση αρνείται επίσημα οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, ισχυρίστηκε πολωνική εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την Dziennik Gazeta Prawna (DGP), τα αεροσκάφη στάλθηκαν χρησιμοποιώντας μια «συνδυασμένη» μέθοδο, που πιθανότατα σημαίνει ότι παραδόθηκαν αποσυναρμολογημένα και δηλώθηκαν ως ανταλλακτικά.

«Η άτρακτος και τα φτερά είναι επίσης ανταλλακτικά», έγραψε η DGP την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγές εντός της πολωνικής κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο, τους πρώτους μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον απέρριψε ένα σχέδιο μεταφοράς πολωνικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κίνηση σημαντικής κλιμάκωσης και θα διακινδύνευε να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ ή έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, πυροδοτώντας δυνητικά μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Τον Απρίλιο, ωστόσο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται βοήθησαν στην ενίσχυση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας δωρίζοντας «ανταλλακτικά», που υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση πολλών από τα κατεστραμμένα αεροπλάνα του Κιέβου.

Το τελευταίο άρθρο της DGP φαίνεται τώρα να υποδηλώνει ότι αυτός ο σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Πολωνία, η οποία στα τέλη Απριλίου αποκαλύφθηκε επίσης ότι παρείχε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μισών της αρμάτων μάχης, δεκάδων οβίδων, αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων Grad και πυραύλους για μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27, μεταξύ άλλων πυρομαχικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει ορισμένες από τις προηγούμενες ανησυχίες τους σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και τώρα σχεδιάζουν να παραδώσουν ένα αριθμό από τα άρματα μάχης M1 Abrams στο Κίεβο, ενώ η Γερμανία, η Πολωνία και η Φινλανδία σκοπεύουν να στείλουν δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε αυτές τις προγραμματισμένες παραδόσεις ως απόδειξη ότι η Δύση εμπλέκεται πιο άμεσα στη σύγκρουση, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πολιτικοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία έχει επανειλημμένα παροτρύνει τη Δύση να σταματήσει να «γεμίζει» την Ουκρανία με όπλα, υποστηρίζοντας ότι αυτό μόνο θα παρατείνει τη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα