ΑΘΗΝΑ
00:03
|
25.04.2024
Η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον διπλωματών που έχει συμβεί ποτέ, με μόνο κοντινό προηγούμενο την απέλαση 123 Ρώσων διπλωματών με αφορμή την υπόθεση Σκρίπαλ, το 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 574 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από τις δυτικές χώρες και ορισμένους από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 με διάφορα προσχήματα, που συνδέονται είτε με την κατάσταση στην Ουκρανία, είτε με κατηγορίες για δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το καθεστώς των διπλωματών, σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού πρακτορείου TASS.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον διπλωματών που έχει συμβεί ποτέ, με μόνο ελάχιστα κοντινό προηγούμενο την απέλαση 123 μελών ρωσικών διπλωματικών αποστολών, με αφορμή την υπόθεση Σκρίπαλ, το 2018.

Η μεγαλύτερη εφάπαξ απέλαση Ρώσων διπλωματών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν 70 διπλωμάτες προερχόμενοι από τη Μόσχα εκδιώχθηκαν από τη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία έχει απελάσει τον μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων διπλωματών – 83. Σαράντα πέντε διπλωμάτες απελάθηκαν από την Πολωνία, 40  από τη Γερμανία, 35 από τη Σλοβακία, επίσης 35 από τη Γαλλία, 33 από τη Σλοβενία, 30 από την Ιταλία και 28 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά, 29 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έλαβαν εχθρικά μέτρα κατά των Ρώσων διπλωματών. Εκτός από αυτές, δεκαεννέα διπλωματικοί υπάλληλοι εκδιώχθηκαν από τη ρωσική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης έχει υποβαθμιστεί από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Λετονία αποφάσισε να υποβαθμίσει περαιτέρω τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα στο επίπεδο του επιτετραμμένου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα