ΑΘΗΝΑ
11:53
|
16.04.2024
Αστυνομικοί στην Αϊτή εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης λόγω το αυξανόμενου αριθμού θανάτων αστυνομικών από τις εγκληματικές συμμορίες που μαστίζουν τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξεγερμένοι αστυνομικοί της Αϊτής απέκλεισαν δρόμους και εισέβαλαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη δολοφονία αξιωματικών από ένοπλες συμμορίες που επεκτείνουν την κυριαρχία τους στη χώρα της Καραϊβικής.

Οι εξεγερμένοι αστυνομικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων από τις συμμορίες.

Διαδηλωτές με πολιτικά ρούχα, που αυτοπροσδιορίστηκαν ως αστυνομικοί, επιτέθηκαν αρχικά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί και στη συνέχεια κατέκλυσαν το αεροδρόμιο καθώς ο Χένρι επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Αργεντινή.

Ο Αριέλ Ανρί αποκλείστηκε προσωρινά στο αεροδρόμιο, αλλά επέστρεψε στην κατοικία του στο Πορτ-ο-Πρενς αργότερα την ίδια ημέρα, ακολουθούμενος από διαδηλωτές της αστυνομίας, με αυτόπτες μάρτυρες να υποστηρίζουν πως άκουσαν σφοδρά πυρά κοντά στο σπίτι του.

Οι δρόμοι γύρω από το Πορτ-ο-Πρενς και σε πολλές πόλεις στα βόρεια αποκλείστηκαν από διαδηλωτές.

Μια ομάδα Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων που έχει επισκεφτεί την Αϊτή αυτή την περίοδο και ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι όλο το προσωπικό της Ουάσιγκτον μετακίνησε κάποιες προγραμματισμένες συναντήσεις προληπτικά.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αϊτής RNDDH ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 78 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τότε που ο Ανρί ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2021, κατά μέσο όρο πέντε κάθε μήνα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Φραντς Έλμπε είναι «υπεύθυνοι για κάθε μία από τις 78 ζωές, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους».

«Η ιστορία θα θυμάται ότι δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τις ζωές αυτών των αξιωματικών που επέλεξαν να υπηρετήσουν τη χώρα τους», πρόσθεσε.

Αργά την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των Μπαχάμες είπε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού προσωπικού της χώρας, να εγκαταλείψουν την Αϊτή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Η αστυνομία της Αϊτής σταμάτησε νωρίτερα την ημέρα τον τοπικό επιτετραμμένο της γειτονικής χώρας και πήρε το όχημά τους και τα όπλα τους, πρόσθεσε, λέγοντας ότι όλοι οι διπλωμάτες της ήταν ασφαλείς, όπως και οι πέντε πολίτες που είχαν παγιδευτεί γύρω από το αεροδρόμιο.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις αστυνομικοί κοντά στην πρωτεύουσα σκοτώθηκαν από τη συμμορία Βιτελόμ, ενώ πυροβολισμοί από τη συμμορία Σαβιέν στην πόλη Λιανκουρ την Τετάρτη σκότωσαν άλλους επτά αστυνομικούς, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν την αποστολή ξένης δύναμης κρούσης για να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές ομάδες. Η πρόταση κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες, αλλά καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να ηγηθεί μιας τέτοιας δύναμης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα