ΑΘΗΝΑ
09:10
|
29.03.2023
Απεργούν Τετάρτη και Πέμπτη και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο Σύνταγμα, ζητώντας την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος που απαξιώνει τα πτυχία τους.
Φωτ.: Κυριάκος Φίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου, με την Πανελλήνια Ένωση Θεάματος – Ακροάματος να ανακοινώνει 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ενώ συνεχίζονται και οι καταλήψεις στις κρατικές σχολές υποκριτικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και

«Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το υπέρτατο όπλο μας, αυτό της απεργίας, και να σταματήσουμε τα πάντα για δύο ολόκληρες μέρες, προσπαθώντας αυτή τη φορά να μας ακούσουν. Ας σπάσουμε τον φόβο και την οικονομική επισφάλεια που είμαστε 2 χρόνια τώρα και ας στηρίξουμε με τη στάση μας τους φοιτητές των δραματικών σχολών που είναι 40 μέρες μπροστά στον αγώνα αυτό» αναφέρει σε παράλληλη ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που καλεί στην απεργία της ΠΟΘΑ και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες των ηθοποιών που στο τέλος των παραστάσεών τους διαβάζουν κείμενα διαμαρτυρίας των συλλογικών τους οργάνων, όπως έγινε το βράδυ της Κυριακής μετά το τέλος της παράστασης «Η Νύχτα των Μυστικών», Θέατρο Μπέλλος.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:

Μετά  από σαράντα μέρες κινητοποιήσεων σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου και  την ώρα που το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έδινε συνέντευξη τύπου για το  θέμα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και τις κινητοποιήσεις  που έχουν εξαγγελθεί για την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρεί να  δώσει λύση στο πρόβλημα «με εντολή Μαξίμου».

Παρά την μακροσκελή  ανάρτηση (που περιλαμβάνει, μάλιστα, και  ανακρίβειες πχ τη “διάκριση” μεταξύ διοικητικών και καλλιτεχνικών θέσεων), δεν μας  λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν  συνεχώς στον δημόσιο διάλογο.

Ο Πρωθυπουργός διατείνεται ότι δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην  επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, δεν εξαγγέλλει τίποτα πιο  συγκεκριμένο από επιτροπές – φυσικά χωρίς την παρουσία των συλλογικών  οργάνων των καλλιτεχνών, παρά μόνο σε “συμβουλευτικό” επίπεδο –  που θα διαβουλευτούν ώστε να νομοθετήσουν το …2025. Θυμίζουμε πως τέτοιες επιτροπές  έχουν δημιουργηθεί από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως να  καταφέρουν να παράξουν απτά αποτελέσματα. Θα θέλαμε πολύ να  πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα το καταφέρει, αλλά η μέχρι τώρα  αντιμετώπισή της προς τον κλάδο μας, δεν μας αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής  περιόδου.

Οπωσδήποτε είναι μία πρόοδος η παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές  ρυθμίσεις ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ. Μέχρι  τώρα ακούγαμε μονότονα ότι ένα τόσο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο τον  κ. Βορίδη, νομοθέτημα, δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο επαγγελματικό μας  καθεστώς. Όμως για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ.  Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα  παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις  ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο  απλό, που θα είχε γλυτώσει και εκείνον και εμάς από πολλά προβλήματα;

Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές  ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το  κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα). Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία;  Και, το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που  άνοιξε το ΠΔ.

Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία. Δεν υποχωρούμε, μέχρι τουλάχιστον να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την ερχόμενη εβδομάδα με την  48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
ΣΥΝΑΦΗ

H παιδική χαρά «του τρόμου» στην οδό Δαφνομήλη και τα πολλαπλά ψέματα του Κώστα Μπακογιάννη

Όχι στη χειραγώγηση της ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος

ΠΟΘΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού

Με καθυστέρηση ο απόπλους των πρωινών πλοίων λόγω ανέμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα