ΑΘΗΝΑ
10:55
|
20.04.2024
Ο Κόσπιτο βρίσκεται για πάνω από 100 μέρες σε απεργία πείνας ενάντια στην υπαγωγή του στο βάρβαρο καθεστώς κράτησης «41bis».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του 55χρονου αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας για πάνω από 100 ημέρες.

Σήμερα μεταφέρθηκε από τις φυλακές της πόλης Σάσαρι της Σαρδηνίας σε φυλακές στο Μιλάνο, οι οποίες διαθέτουν καλύτερες ιατρικές υποδομές.

Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόσπιτο έχει χάσει πάνω από 40 κιλά με τους γιατρούς να θεωρούν πλέον την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Κόσπιτο ξεκίνησε απεργία πείνας λόγω της υπαγωγής του στο δρακόντειο καθεστώς κράτησης «41bis», που εισήχθη το 1975 και συνήθως εφαρμόζεται για να εμποδίζει ηγετικά στελέχη της μαφίας να επικοινωνούν με συνεργάτες τους. Σε αυτό το καθεστώς κράτησης υπάγεται και ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, φερόμενος αρχηγός της Κόζα Νόστρα, που συνελήφθη τον Ιανουάριο.

Το «41bis» προβλέπει αυστηρή απομόνωση και παραμονή σε μικρά κελιά, που παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα 24 ώρες το 24ωρο.

Παρά τη μεταγωγή του, ο Κόσπιτο εξακολουθεί να κρατείται υπό το ίδιο δρακόντειο καθεστώς.

Image

Ο αναρχικός Αλφρέντο Κόσπιτο έχει καταδικαστεί για πυροβολισμό το 2012 εναντίον στελέχους εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, το οποίο επέζησε και για την τοποθέτηση βομβών το 2016 σε σχολή της αστυνομίας, που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Κόσπιτο σταμάτησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής.

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μελόνι, Κάρλο Νόρντιο, δήλωσε ότι το κράτος δεν θα συνάψει συμφωνίες με αναρχικές ομάδες. «Δεν διαπραγματεύεσαι όταν αντιμετωπίζεις βία», είπε ο Νόρντιο σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο 55χρονος κάνει απεργία πείνας δεν θα έχει καμία επίδραση στο είδος του καθεστώτος φυλακής στο οποίο κρατείται.

Υποστήριξε ότι η απόφαση για το αν θα εξακολουθήσει να κρατείται υπό το «41 bis» θα ληφθεί αφού ζητηθεί η γνώμη των δικαστικών αρχών.

Υπέδειξε ωστόσο το βάρβαρο καθεστώς κράτησης ως ενδεικνυόμενο για τον Κόσπιτο, αναφερόμενος στο κίνημα αλληλεγγύης προς τον κρατούμενο από τους Ιταλούς συντρόφους του.

«Το κύμα βανδαλισμών δείχνει ότι ο δεσμός μεταξύ του κρατούμενου και των συντρόφων του εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη διατήρηση του 41 bis», είπε ο Νόρντιο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το γεγονός ότι ο Κόσπιτο είχε μεταφερθεί στο Μιλάνο συνδέεται καθαρά με ιατρικούς παράγοντες και δεν αποτελεί ένδειξη «υποχώρησης».

Image

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Κόσπιτο, έχουν τους τελευταίους μήνες πραγματοποιηθεί πορείες αλλά και απεργίες πείνας από άλλους κρατούμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα