ΑΘΗΝΑ
02:48
|
27.07.2024
Η τροπολογία έρχεται μετά από σχετική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει ήδη καταγγελθεί από την ΠΟΘΑ ως υπόσχεση «περίπλοκων νομικών ακροβασιών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια τροπολογία προσπαθεί η κυβέρνηση να απαντήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του προεδρικού διατάγματος, που υποβαθμίζει το εργασιακό αντίκρισμα των καλλιτεχνικών σπουδών σε αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού ιδιωτικές σχολές.

Όπως σημειώνεται σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής του π.δ. 85/2022 (Α 232) η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα, υπό την έννοια της περ. α’ της παρ. Ι του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143)».

Η τροπολογία έρχεται μετά από σχετική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει ήδη καταγγελθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος ως υπόσχεση «περίπλοκων νομικών ακροβασιών» και ως περιλαμβάνουσα «ανακρίβειες» σε ό,τι αφορά «τη “διάκριση” μεταξύ διοικητικών και καλλιτεχνικών θέσεων».

Επιπλέον, όπως επεσήμαναν στην Εφημερίδα των Συντακτών πηγές από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στην τροποποίηση που κατατέθηκε εξαιρούνται οι καλλιτέχνες από προσλήψεις στους ΟΤΑ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Με εξαίρεση ωστόσο τους μουσικούς, για τους υπόλοιπους (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, κινηματογραφιστές κλπ.) δεν ορίζεται η επιστροφή τους σε υπαγωγή στην προτέρα κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην οποία υπάγονταν προηγουμένως ως απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών .

Παράκαμψη των ΣΣΕ;

Παράλληλα, η κατατεθείσα τροπολογία ορίζει και ότι το μισθολόγιο των καλλιτεχνών θα αποφασιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ενδέχεται να αποτελεί μέσο παράκαμψης των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες αποτελούν χρόνιο αίτημα του κλάδου, με ορισμένες να υπογράφονται πρόσφατα (π.χ. η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη το 2021 από τον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών και τα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

Δεν έχει ακόμα υπάρξει επίσημη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος στην τροπολογία, ωστόσο, φαίνεται πιθανό πως παρά την προσπάθεια μετριασμού των αντιδράσεων από την κυβέρνηση, η απεργία που έχει προγραμματιστεί από την ΠΟΘΑ για αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθεί κανονικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμπρή γιορτή η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα