ΑΘΗΝΑ
21:33
|
19.04.2024
Η Ουγγαρία θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να «ενεργήσει διαφορετικά» εάν η χώρα θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε, χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σίγιαρτο, αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σουηδική πρωτεύουσα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι το κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ήταν «απαράδεκτο». «Ο ισχυρισμός ότι το κάψιμο ενός ιερού βιβλίου αποτελεί μέρος της ελευθερίας της έκφρασης είναι καθαρή βλακεία», είπε χαρακτηριστικά.

Μαζί με την Τουρκία, η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη αποδεχθεί τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Σύμφωνα με τον Σίγιαρτο, η Ουγγαρία έχει σαφή πρόθεση να πει «ναι», αλλά δεν θα προσπαθήσει να επηρεάσει την Τουρκία στην απόφασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν θα εγκρίνει προς το παρόν την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Εάν η Σουηδία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αίτηση της», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας όρους, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Κούρδων αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν που ζουν στη Σουηδία και τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Μέχρι στιγμής, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους όρους αυτούς παρά την επιμονή της Τουρκίας και την προσθήκη νέων ονομάτων προς απέλαση.

Το θέμα περιπλέχθηκε περαιτέρω, πριν δέκα ημέρες, όταν ο Δανο-Σουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα Κοράνι κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, γεγονός που οδήγησε σε διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και προκάλεσε οργή στην Άγκυρα.

Η Τουρκία φαίνεται πλέον αποφασισμένη να αποδεχθεί μόνο την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποτίθεται ότι θα εισέρχονταν στη Συμμαχία από κοινού. Ωστόσο, η Φινλανδία στέκεται στο πλευρό της Σουηδίας.

«Έχουμε υπογραμμίσει σε όλους τους μελλοντικούς εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Τουρκίας, ότι η φινλανδική και η σουηδική ασφάλεια πάνε μαζί», δήλωσε τη Δευτέρα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να βλέπει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο ως ένα σημαντικό ορόσημο όπου ελπίζει πως και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές ως μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα