ΑΘΗΝΑ
14:12
|
26.04.2024
Ένας φούρνος, ένα ψυγείο, πάγκοι, δεκάδες κύπελλα και αποφάγια μαρτυρούν τον τρόπο χρήσης της αυλής που ανασκάφηκε στην αρχαία πόλη Λαγκάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φαγητό έξω φαίνεται να ήταν τόσο δημοφιλές πριν από 5.000 χρόνια όσο και σήμερα, με τους αρχαιολόγους στο Ιράκ να αποκαλύπτουν μια αρχαία ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.

Ερευνητές, που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς στο σημερινό Ιράκ, ανακάλυψαν ότι μια ταβέρνα, κρυμμένη μόλις μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια, χωριζόταν σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο στο οποίο βρέθηκαν παγκάκια, φούρνος, αρχαία υπολείμματα φαγητού και ένα ψυγείο 5.000 ετών.


Αρχικά, οι αρχαιολόγοι ανέσκαφαν τον ανοιχτό χώρο της αυλής της ταβέρνας, η οποία ήταν δύσκολο να ανασκαφεί, όντας «ανοιχτή και εκτεθειμένη στην ύπαιθρο», είπε στο CNN ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Αφού επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η Σάρα Πιζιμέντι (από το Πανεπιστήμιο της Πίζας) διεύρυνε τη διάμετρο της ανασκαφής.


Τότε, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν φούρνο βιομηχανικού μεγέθους, ένα αρχαίο «ψυγείο» που απομακρύνει την υγρασία και διατηρεί το φαγητό δροσερό και δεκάδες κωνικά κύπελλα, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών, μαρτυρώντας ότι η αυλή χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος εστίασης.

«Νομίζω ότι το πρώτο στοιχείο που εμφανίστηκε ήταν αυτός ο πολύ μεγάλος φούρνος και είναι πραγματικά όμορφος», είπε ο Γκούντμαν. «Διάφορα επεισόδια καύσης και εναποθέσεις τέφρας άφησαν ένα είδος χρωματισμού ουράνιου τόξου στο χώμα και το εσωτερικό πλαισιώνεται από αυτά τα μεγάλα τούβλα».


Το Λαγκάς, η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Μεσοποταμία, κατοικείτο από την 5η χιλιετία έως τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. και κάλυπτε μια έκταση σχεδόν 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Using state-of-the-art technology, the archaeologists are able to "see" underground and only excavate when necessary.


Το Λαγκάς αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, με τις ανασκαφές να ξαναρχίζουν πιο πρόσφατα το 2019 στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας μεταξύ του Μουσείου Πεν, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς της Βαγδάτης, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως η φωτογραφία με drone και γενετική ανάλυση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα