ΑΘΗΝΑ
07:34
|
02.04.2023
Η πρόταση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ παραμένει απόρρητη, ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε ότι το 90% των δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο της είναι…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την φράση «η συνθηκολόγηση δεν αποτελεί προοπτική» ολοκλήρωσε την ομιλία του στην βουλή ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς ενημέρωσε το Σώμα για την διαδικασία του διαλόγου με την Πρίστινα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο.

Το σχέδιο που προτείνεται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ παραμένει απόρρητο, ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε, κατά την ομιλία του στην βουλή, ότι το 90% των δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο του είναι ακριβή.

Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι το επίμαχο σημείο για την σερβική πλευρά είναι το άρθρο 4 που αφορά την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

Επανέλαβε ότι ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία του παρουσίασε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου το σχέδιο για το Κόσοβο, τον προειδοποίησε ότι, εάν το απορρίψει, «θα διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., θα σταματήσουν οι επενδύσεις, θα αποσυρθούν αυτές που έχουν γίνει και θα ληφθούν πολιτικά μέτρα για την απομόνωση της Σερβίας».

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για το Κόσοβο πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης, καθώς βουλευτές της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τον Βούτσιτς στην αίθουσα με αποδοκιμασίες κρατώντας πανό όπου αναγράφεται: «Πρόδωσες την Σερβία» και «Ξεπούλησες το Κόσοβο».

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε περίπου δύο λεπτά. Οι βουλευτές των κομμάτων της κεντροαριστεράς κατηγόρησαν τον Βούτσιτς ότι διαπραγματεύεται ένα εθνικό ζήτημα ερήμην του κοινοβουλίου και ζήτησαν να ενημερωθούν επίσημα για το περιεχόμενο της πρότασης για το Κόσοβο.

Η συζήτηση στο σερβικό κοινοβούλιο για το θέμα του Κοσόβου θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες και δεν προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μιθριδάτης κατεβαίνει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Κουτσούμπας: Για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

Ιταλία: Κυβερνητική προσπάθεια προστασίας της ιταλικής γλώσσας από ξένες επιρροές

Τα στρατιωτικά κενά της Γερμανίας δεν μπορούν να γεφυρωθούν πλήρως μέχρι το 2030

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα