ΑΘΗΝΑ
08:29
|
04.05.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος φτάνει στην Τζούμπα ελπίζοντας να αναβιώσει μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της δεκαετούς σύγκρουσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είκοσι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία της Κεντρικής Εκουατόρια του Νοτίου Σουδάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κοινότητας βοσκών και ομάδας ανταρτών, χθες Πέμπτη, μια ημέρα πριν την άφιξη στη χώρα του Πάπα Φραγκίσκου.

Καθώς ο Πάπας φτάνει στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζούμπα, προερχόμενος από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το νέο επεισόδιο βίας σημειώθηκε όταν μαχητές μιας ομάδας ανταρτών σκότωσαν έξι άτομα από μια κοινότητα βοσκών και οι βοσκοί αντέδρασαν σκοτώνοντας 21 πολίτες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και μία έγκυο σε κοντινή περιοχή

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος συνοδεύει τον Πάπα στο Νότιο Σουδάν, εξέφρασε τη φρίκη του για τις τελευταίες δολοφονίες. «Είναι μια ιστορία που ακούγεται πολύ συχνά στο Νότιο Σουδάν. Απευθύνω έκκληση για έναν διαφορετικό τρόπο: να ενωθεί το Νότιο Σουδάν για μια δίκαιη ειρήνη», έγραψε στο Twitter.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας φτάνει στο Νότιο Σουδάν ελπίζοντας να αναβιώσει μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της δεκαετούς εθνοτικής σύγκρουσης. Μια ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2018 από τα κύρια μέρη που συμμετέχουν στον εμφύλιο που ξεκίνησε το 2013 μείωσε σημαντικά τη βία στο Νότιο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συγκρούσεις χαμηλότερου επιπέδου μεταξύ αντίπαλων κοινοτήτων φουντώνουν τακτικά.

Σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες χειρονομίες του παπισμού του, ο Φραγκίσκος γονάτισε για να φιλήσει τα πόδια των προηγουμένως αντιμαχόμενων ηγετών του Νοτίου Σουδάν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βατικανό τον Απρίλιο του 2019, προτρέποντάς τους να μην επιστρέψουν στον εμφύλιο πόλεμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέξας: συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για την σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα