ΑΘΗΝΑ
18:26
|
20.04.2024
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ παραδέχθηκε ότι το αερόπλοιο άλλαξε διαδρομή, αφού ανατινάχθηκε εκτός πορείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διπλωματικό-κατασκοπευτικό θρίλερ με τα κινεζικά «μπαλόνια» συνεχίζεται προς τα νότια. Η ηγεσία του Πεκίνου παραδέχθηκε ότι το λευκό αερόπλοιο, το οποίο εθεάθη πάνω από τον ουρανό της Λατινικής Αμερικής, είναι δικό της αλλά προοριζόταν για μη στρατιωτική χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι ένα παρόμοιο μπαλόνι καταρρίφθηκε το περασμένο Σάββατο από αμερικανικά αεροσκάφη στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, εν μέσω ισχυρισμών ότι χρησιμοποιούταν για κατασκοπεία!

Σήμερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ της Κίνας παραδέχθηκε ότι ένα παρόμοιο αερόστατο είχε «εισέλθει κατά λάθος στον εναέριο χώρο της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής». Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το δεύτερο αερόστατο είχε αποκλίνει πολύ από την προβλεπόμενη διαδρομή του, λόγω της περιορισμένης ικανότητας ελιγμών και των καιρικών συνθηκών. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου τόνισε ότι το μη επανδρωμένο αερόπλοιο χρησιμοποιείται για πτητικές δοκιμές, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι μια υπεύθυνη χώρα, που τηρεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

Το «μπαλόνι» made in China εντοπίστηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας στις 3 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, η  Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι ένα αντικείμενο με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά ενός μπαλονιού εθεάθη στον εναέριο χώρο της σε ύψος πάνω από 55.000 πόδια. Η χώρα ακολούθησε το αερόστατο μέχρι να βγει από τον εναέριο χώρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Την ίδια ώρα «άρτος και θεάματα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνεχίζουν τις εργασίες για να ανακτήσουν τα συντρίμμια του ξεφουσκωμένου μπαλονιού. Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι το μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρήκε αφορμή για να ακυρώσει τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον Κινέζο ομόλογό του.  

Η Κίνα προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους μιλώντας για «ατύχημα», αλλά η Ουάσινγκτον εμμένει: «Δεν ήτα ατύχημα. Ήταν εσκεμμένο. Είναι κατασκοπεία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα