ΑΘΗΝΑ
12:12
|
19.04.2024
Τέσσερα χρόνια ξηρασίας, συγκρούσεων, εκτοπισμών και υψηλών τιμών στα τρόφιμα έχουν φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα ενός λιμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δήλωσε σήμερα ότι πάνω από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία, όπου σημαντικά τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Σύμφωνα με το OCHA, προβλέπεται λιμός μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου για τον πληθυσμό των περιοχών Μπαϊντόα και Μπουρχακάμπα, καθώς και για τον πληθυσμό που έχει εκτοπιστεί από άλλα σημεία της χώρας στην Μπαϊντόα και στην Μογκαντίσου.

«Οι Σομαλοί είναι πιο πεινασμένοι, πιο άρρωστοι και πιο ευάλωτοι από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ωθώντας έναν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», δήλωσε το OCHA στην τελευταία του ενημέρωση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Σομαλία.

Ακόμη και αν δεν εμφανιστεί λιμός, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια Σομαλοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 322.000 σε καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Τα σωρευτικά επίπεδα υπερβολικής θνησιμότητας θα μπορούσαν να είναι τόσο υψηλά όσο το 2011 όταν σχεδόν 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς παιδιά. Μόνο το 2022, 1.049 παιδιά πέθαναν σε κέντρα σίτισης και πολλά άλλα να μην έχουν πρόσβαση στα κέντρα», OCHA είπε.

Η κρίση προκαλείται από το ιστορικό σερί τεσσάρων διαδοχικών περιόδων ξηρασίας, τις επίμονες συγκρούσεις, τον εκτοπισμό και τις υψηλές τιμές των τροφίμων που ωθούν τους ανθρώπους στη Σομαλία στο χείλος του λιμού.

Η τρέχουσα ξηρασία είναι η μεγαλύτερη και σοβαρότερη στην πρόσφατη ιστορία και έχει ξεπεράσει τις ξηρασίες των 2010/2011 και 2016/2017 ως προς τη διάρκεια και τη σοβαρότητα. Η πρόσφατη κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης κατά της αλ-Σαμπάμπ, εκτός από τις συνεχιζόμενες πολιτικές και διαφυλετικές εντάσεις, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένους εκτοπισμούς και επιθέσεις αντιποίνων.

«Συνολικά, αναμένεται ότι έως και 450.000 επιπλέον άμαχοι θα εκτοπιστούν λόγω συγκρούσεων το 2023», προειδοποίησε το OCHA, σημειώνοντας ότι αναμένει εκτεταμένο αναγκαστικό χωρισμό οικογενειών, αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων, περιορισμούς της ελευθερίας μετακίνησης, αναγκαστική στρατολόγηση, απαγωγές και καταστροφή πολιτικών υποδομών.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν από τη μία μια ευκαιρία για μεγαλύτερη πρόσβαση σε περιοχές που είχε προηγουμένως υπό τον έλεγχό της η αλ Σαμπάμπ, από την άλλη ωστόσο αυξάνουν την επικινδυνότητα των ανθρωπιστικών αποστολών.

«Αυτή η αβεβαιότητα θα απαιτήσει από τους εταίρους να ασκήσουν ευελιξία στον προγραμματισμό για να προσαρμοστούν στο ευμετάβλητο καθεστώς ανασφάλειας, να αξιολογήσουν και να παράσχουν βοήθεια σε περιοχές που ανακτήθηκαν πρόσφατα καθώς και να συμμετάσχουν σε συντονισμένη συνηγορία για την προστασία των αμάχων», ανέφερε το OCHA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα