ΑΘΗΝΑ
12:03
|
20.04.2024
Οι νεκροί ξεπερνούν τους 9.000. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη απέναντι στο χρόνο και τη βαρυχειμωνιά. Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνισο αγώνα απέναντι στο χάος και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε σε Τουρκία και Συρία ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου καταβάλλουν, σήμερα για τρίτο 24ωρο, χιλιάδες μέλη ντόπιων και ξένων συνεργείων διάσωσης που καταφθάνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές των δύο χωρών που χτυπήθηκαν όσο λίγες φορές μέσα στην τελευταία 20ετία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα ερείπια και τα συντρίμμια ξεπερνούν (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων ΑΡ) τους 9.000. Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι άστεγοι σεισμόπληκτοι που έχουν  μείνει δίχως σπίτι σε ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες (με χιόνι, βροχές και θερμοκρασίες που φλερτάρουν με το μηδέν).

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Η επίσκεψή του θα περιλαμβάνει την πόλη Καχραμανμαράς και την επαρχία Χατάι κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες.

Τρίμηνη έκτακτη κατάσταση

Η απόφαση του Κατάρ να δωρίσει 10.000 λυόμενα σπίτια στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισήμανε σε διάγγελμά του πως τουλάχιστον 13.000.000 άτομα από τον συνολικό πληθυσμό των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Aftermath of the deadly earthquake in Gaziantep

Η απόφασή του να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες της χώρας για τους επόμενους τρεις μήνες συνοδεύτηκε και από μέτρα απαγόρευσης  της κυκλοφορίας των οχημάτων, εκτός των φορτηγών, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις επαρχίες Καχραμάνμαρας, Αντιγιαμάν και Χατάι που έχουν χτυπηθεί χειρότερα από άλλες.

Aftermath of the deadly earthquake in Hatay

«Έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 70 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας κάλεσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που μας τηλεφώνησαν και έστειλαν μηνύματα για να μεταφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες… Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη για εμάς με το ηθικό της αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας από όλη την περιοχή μας που στέκονται δίπλα στο έθνος μας με τις προσευχές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του.

Aftermath of earthquake in Jandaris

Η ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε, πέρα από τις προσευχές και ευχές για γρήγορη ανακούφιση των σεισμόπληκτων, την αποστολή βοήθειας στα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία.

Το έργο της ΕΜΑΚ

Μέλη της ομάδας των έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ που βρίσκονται στην Τουρκία για να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο, ανέφεραν μιλώντας στην ΕΡΤ τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Υπάρχει χάος. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού. Σκοπός της ελληνικής αποστολής είναι ο απεγκλωβισμός ατόμων μέσα από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσα» ανέφεραν μέλη της αποστολής.

Εικόνα

Δωρεάν κλήσεις από COSMOTE σε Συρία και Τουρκία

Δωρεάν επικοινωνία ανακοίνωσε πως προσφέρει εφεξής η COSMOTE σε όλους τους συνδρομητές της που επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Συγκεκριμένα, η COSMOTE καλύπτει το κόστος επικοινωνίας όλων των συνδρομητών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας δωρεάν τις διεθνείς κλήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τη Συρία που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 7/2/23 18:00 έως και 14/02/2023 23:59 από οποιοδήποτε σταθερό και κινητό COSMOTE (συμβόλαιο, καρτοκινητό, καρτοσυμβόλαιο, COSMOTE Neo).

Για συνδρομητές σταθερής και καρτοκινητής, οι κλήσεις θα πραγματοποιούνται με μηδενική χρέωση, ενώ για συνδρομητές συμβολαίου κινητής, οι πελάτες θα λάβουν επιστροφή στον λογαριασμό τους την αξία των χρεώσιμων διεθνών κλήσεων του παραπάνω διαστήματος.

Aftermath of the deadly earthquake in Iskenderun

Αερογέφυρες βοήθειας στη Συρία

Το ίδιο διάστημα στη Δαμασκό η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ δέχεται απανωτά τηλεφωνήματα και προσφορές αλληλεγγύης από δεκάδες χώρες που αγνοούν την άκαμπτη στάση των ΗΠΑ και τις ασφυκτικές, καταστροφικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει επί χρόνια στην εμπόλεμη χώρα σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να κάνουν με άλλα μέσα ό,τι δεν έχουν καταφέρει ως σήμερα υποστηρίζοντας διάφορες αντικυβερνητικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων, σε αυτές, κατά διαστήματα, και εκείνες των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους που στη συνέχεια πολέμησαν όταν δεν εξυπηρετούσαν άλλο τις επιδιώξεις τους.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάμ Σαμπάγκ επικοινώνησε με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας πως οι συριακές αρχές είναι ανοικτές σε κάθε βοήθεια αρκεί αυτή να φθάσει στους δεινοπαθούντες σε συντονισμό με τις συριακές αρχές.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού καταφθάνουν από χθες αεροσκάφη μεταγωγικά γεμάτα ιατροφαρμακευτική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης από την Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επίσης ανακοίνωσαν την άμεση χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η προσφορά του Λιβάνου για βοήθεια παρότι η χώρα μαστίζεται από το 2019 από άσχημη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Λίβανος διέθεσε επίσης τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την δημιουργία αερογέφυρας που θα επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας.

Oμάδα διάσωσης Σύρων σεισμοπλήκτων από τον Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα