ΑΘΗΝΑ
03:31
|
26.04.2024
Ξεπερνούν πλέον τους 12.500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε συνθήκες χάους εντείνονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν σταματά η δραματική αύξηση των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Ως τις 10.00 το βράδυ οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία είχαν ξεπεράσει τους 12.500 εκ των οποίων οι περίπου 3.000 ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια σε πόλεις της Βόρειας και Βορειοδυτικής Συρίας.

Ο Ερντογάν στους σεισμόπληκτους

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε νωρίς  σήμερα το απόγευμα μία επίσκεψη σε κάποιες από τις σεισμόπληκτες περιοχές αποκρούοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των σεισμόπληκτων για το μερίδιο ευθυνών της κυβέρνησής του στην τεράστια καταστροφή.

Εικόνα

«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα» είπε ο ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί στην Τουρκία ξεπερνούσαν εκείνη την ώρα τους 9.000.

Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές της 14ης Μάη ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι «φυσικά, υπάρχουν κενά» αλλά ήταν «αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών, τονίζοντας πως «αναμφίβολα η δουλειά μας δεν είναι εύκολη».

H οργή του κόσμου για το μέγεθος της καταστροφής και την παροχή βοήθειας από τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό περισσεύει..

Μπλόκο Ερντογάν στο Τουίτερ…

Το ίδιο διάστημα ξένοι ανταποκριτές στις σεισμόπληκτες περιοχές διαπίστωσαν την αναστολή λειτουργίας του Τουίτερ και άλλων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης με ευθύνη των τουρκικών αρχών σε μία προσπάθεια ελέγχου της ροής και της ποιότητας των πληροφοριών προς τα έξω.

Επίσημο αίτημα της Συρίας για βοήθεια από την ΕΕ

Νωρίτερα, σήμερα, η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ ζήτησε και επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής της ΕΕ.

Ο Σύρος Πρόεδρος αργότερα με ανάρτησή του στο Τουίτερ προειδοποίησε για τους κάθε λογής απατεώνες που έχουν ξεχυθεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και προσπαθούν να επωφεληθούν από την νέα τραγωδία στη χώρα του, επισημαίνοντας πως ουδέποτε καμία οργάνωση αρωγής στη Συρία δε ζήτησε ούτε θα ζητήσει συνεισφορές σε… ψηφιακά νομίσματα.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς απαντώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εξήγησε ότι διαβιβάστηκε το αίτημα της Συρίας στις χώρες-μέλη της ΕΕ ενθαρρύνοντας τες «να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε».

Αμέσως μετά προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Συρία απορρίπτοντας πως πλήττουν τον συριακό λαό. Ισχυρίστηκε πως ήταν «απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος» εναντίον του άμαχου πληθυσμού και πως επιδιώκουν να μην αποκομίσουν κέρδη κάποιοι Σύροι αξιωματούχοι και μη.

Σύνοδος δωρητών της ΕΕ το Μάρτιο

Οι σφοδρές αντιδράσεις για την καθυστέρηση της χορήγησης βοήθειας από την ΕΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου δωρητών στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Η Κίνα ζητά άρση κυρώσεων και οι ΗΠΑ επιμένουν στα ίδια…

Παράλληλα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα στείλουν βοήθεια στη Συρία (όπου διατηρούν στρατεύματα κατοχής σε συνεργασία με Κούρδους μαχητές) υποστηρίζοντας πως εκεί διαθέτουν «ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές».

Η Κίνα πάντως απαίτησε την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Συρία επισημαίνοντας πως μεγεθύνουν τις επιπτώσεις και τις δυσκολίες σε βάρος του συριακού λαού, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που κάνουν στην περιοχή αλλά και με την λεηλασία του συριακού πετρελαίου.

Η ελπίδα δεν πεθαίνει…

Παρόλα αυτά η ελπίδα στην εμπόλεμη χώρα δεν πεθαίνει αφού με αφορμή την καταστροφή στις σεισμόπληκτες περιοχές επανήλθε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το αισιόδοξο τραγούδι ενός μικρού τυφλού κοριτσιού από τη Συρία.

Ελληνική βοήθεια

Το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε νωρίτερα σήμερα πως ετοιμάζεται η αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, μετά την ενεργοποίηση σχετικού αιτήματος από τη Δαμασκό προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέκρουσε την κριτική στην κυβέρνηση για την «αλά καρτ» αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και όχι στην εμπόλεμη Συρία με τη δικαιολογία πως «η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές».

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για αρωγή σε Συρία, Τουρκία

Νωρίς το απόγευμα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθώντας «με βαθύτατη οδύνη και θλίψη» τα τεκταινόμενα στις σεισμόπληκτες περιοχές αποφάσισε την  άμεση συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εν συνεχεία αποστολή της, διά του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των χιλιάδων σεισμοπλήκτων.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη, από την προσεχή Κυριακή 12 έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις το κάτωθι ανθρωπιστικό υλικό:

  • 1. Καινούργια κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες, παπλώματα).
  • 2. Εμφιαλωμένο νερό.
  • 3. Γάλα μακράς διαρκείας.
  • 4. Ζυμαρικά.
  • 5. Ρύζι.
  • 6. Όσπρια.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας (19 Φεβρουαρίου 2023) το ανθρωπιστικό υλικό θα προωθηθεί στη Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», προκειμένου στη συνέχεια, διά των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, να αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας.

Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται:

«Η Ιερά Σύνοδος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, καλεί σε συστράτευση όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της πατρίδας μας, έχουσα τη βεβαιότητα ότι «όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα